Jak kolega twierdzi też bym sprawdził łączniki stabilizatorów.
Printable View
Jak kolega twierdzi też bym sprawdził łączniki stabilizatorów.
To w takim razie zacznę od tego co obstawiałem. Wymienię łączniki w przyszłym tygodniu dam znać. Samemu chyba niewiele roboty, prawda ?
Niewiele i poradzisz sobie :) Porządny imbus i klucz potrzeba. Nie obrób gniazda na imbus bo trzeba będzie ciąć nakrętkę - niezbyt wygodnie to się robi. Najpierw wyczyść gwint na sworzniu łącznika, a później spryskaj porządnym odrdzewiaczem (olej uniwersalne wynalazki jak WD).
Mi się ostatnio też tłucze tył, nawet na niewielkich nierównościach. Mechanik sprawdził mi zawieszenie i to łączniki stabilizatorów do wymiany (przynajmniej u mnie tak jest).
Siemka mi tez cos stuka w przedniej prawej ale mocniej a bylem u mechanika to sprawdzil laczniki w obu kolach i w obu sa do wymiany a stuka tylko prawe kolo choc jak bylem na przegladzie to powiedziano mi ze mam prawy przedni amor kolo 50 % a lewy ponad 80 % czyxby to byla wina tego amora czy moze jakiegos z wahaczy ? bo w przyszlym tyg jade do mechanika odstawic auto wiec wolalbym zeby zrobil mi to raxz a porzadnie tylko musze wiedziec co ma robic :D a co do poduszek amoortyatora mam pytanko czy z przodu tez sa owe poduszki ? czy tylko tylne amory maja cos takiego ?
Wymieniłem łączniki - pomogło. Z mojej strony temat zamknięty. Dziękuje za porady
Mialem to samo:)
co do amortyzatorów i sprawdzania na stacji diagnostycznej to te procenty które są pokazywane to nie jest wydajność amortyzatora tylko skuteczność docisku auta do drogi.... wystarczy pojechać najpierw na przegląd na 15" i pokaże 50% a pojedziecie po 5 minutach na 17" i pokaże z 70-80%. a co stukania przy bujaniu na boki to albo łączniki stabilizatora albo górny wahacz, stawiam na to drugi. Wahacze górne jeżdżąc po naszych drogach to max na rok wystarczają więc szkoda pisać że wymienione rok temu... z drugiej strony dobrze że kosztują 80zł sztuka a nie z 380zł bo byłby ból przy wymianie dla portfela