-
Mi na ciepłym silniku też pali ciutkę gorzej czujnik nowy mam od wału BOSHA w garażu - muszę jakiś weekend sprawdzić jak będzie na tamtym dużo roboty nie ma 20 minut :)
Jak wymienisz to napisz czy pomogło :)
Bo autko mi też jeździ ładnie sprawnie kompletnie nic się nie dzieje :)
-
ja ogarnełem masę miedzy silnikiem a karoserią. była do połowy zeżarta , ogarnełem rozrusznik (nowe szczotko,czyszczenie) i jakiś czas dolewałem do ON ojeju 2T i teraz już jest dobrze.
-
Wymieniłem czujnik położenia wału i jest teraz lepiej , pali szybciej na rozgrzanym silniku i reaguje od razu na pedał gazu ( wcześniej miał sekundową zadyszkę ) .
Stary czujnik jak był zimny pokazywał prawie taki sam opór jak ten nowy , tak że ten czujnik sprawdzajcie tylko po jego podgrzaniu.
-
jak byś mógł , to podaj rezystancje czujnika zimnego i gorącego. bedzie wiadomo na przyszłość .
-
nowy zimny czujnik pokazywał +- 960 omów , a nowy 980 ( prawie kilo ) ale nie sprawdzałem ich na gorąco.
-
napisałes 2 razy nowy.
szkoda ze nie masz porównania goracych . moj jak mierzyłem pokazywał ponad 1000omh
własnie sprawdzałem bo mam goracy silnik.miernik pokazał 1150omh
-
Czy moze ktos powiedzieć ktory czujnik to który? :) Sprawa dotyczy V6 , po prawej stronie obok harmonijki są dwie kostki niebieska i zileona , z jednej kabelki idą za tylna głowicę i mozna go spokojnie wykrecić , drugi idzie gdzieś głeboko w dół silnika a trzeci brązowy po lewej stronie obok wężyka z paliwem gdzies idzie tez do dołu silnika, który jest od czego ? :)
ok juz wszystko jasne
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...est_ktory.html
zmylilo mnie to ze pisano ze do wymiany czujnika wałka rozrządu trzeba rozbierać rozrzad co chyba jest nieprawdą ?