-
Witam ponownie..
Otóż dziś odebrałem czujnik sprzęgła, nowy, oryginalny do Alfy 166...
Wpiąłem z nadzieją poprawy lecz... Jest identycznie..
Tutaj wszystko wyjaśniam na filmiku, ktoś da radę mi pomóc ? Czego szukać, czym się kierować ? Dotychczas jeździłem na całkiem wypiętym spod pedała sprzęgła czujniku, lecz wiadomo - tempomat raz po raz się przydaje.
FILM :
https://www.youtube.com/watch?v=5uXD...ature=youtu.be
-
1 załącznik(i)
Powiedz mi czujnik napewno odpowiedni ? Jest na Twoim nr oryginału ? Założyłeś go zgodnie z instrukcja ? Czyli wkładasz czujnik na wciśniętym sprzęgle? jak już odpowiednio jest założony wtedy puszczasz pedał. Działa on na takiej zasadzie jak czujnik stopu.
Według katalogu wygląda on tak:
Załącznik 153290
-
sebaaa, dzięki wielkie za odpowiedź w temacie.
Otóż czujnik jest oryginalny - dałem stary na wzór i po numerach doszli dokładnie co to za czujnik.
Z kolei tak jak piszesz z podłączeniem nie próbowałem..
Czyli co konkretnie muszę zrobić ?
Auto musi być odpalone czy zgaszone ? Wkładam czujnik na wciśniętym sprzęgle ?
Będę wdzięczny jak i chętny do wysłania Ci browara za pomoc w rozwiązaniu problemu.
-
Ktoś napisał że sprawdzał w eper że u Ciebie wychodzi nr 46433243 crossując go w moim katalogu wychodzi na to że jest to 1 810 108. Koszt jego w Inter Carsie w detalu to ok 35 zł. Z tego co wiem jest on samo regulujący się czyli tak jak czujniki hamulca, działają tylko w określonym zakresie, dlatego wkładając go musisz wcisnąć pedał sprzęgła maksymalnie, wkręcić go w swoje w miejsce tak jak był zamontowany stary i wtedy dopiero odpuścić pedał. Wtedy on sam się dostosuje do tego ile ten nagwintowany trzpień będzie wystawał. Jest to rzecz elektryczna więc rób to na wyjętych kluczkach ze stacyjki ;) Myślę że to powinno pomóc :)
-
Niestety... Z ciekawości już pół godziny temu walczyłem z tym tak jak opisałeś i nie robi to różnicy... Z tym, że ja tego nie wkładałem pod pedał sprzęgła tylko poza, żebym nie musiał go montować i demontować...
Czy ogarniać to jakoś z FES ? Już brak mi sił z tym problemem... Problem występuje na nowym jak i na starym czujniku..
-
Ale jak był źle zamontowany ten Twój nowy czujnik to już się nie nadaje do niczego ! on jest samoregulujący. Więc najlepiej by bylo kupić nowy zamontować i wtedy sprawdzic co i jak
-
sebaaaa, nie mogłem go źle zamontować dlatego że :
- Nie wpinałem go pod pedał sprzęgła, czyli jak go podłączyłem to tak jakby sprzęgło było wciśnięte, a gdy go sam ręcznie wciskałem to efekt : wolno schodzące obroty..