Panowie, ale który bezpiecznik jest od tylnych lamp ? Instrukcja milczy w tej sprawie, a wolałbym od niego zacząć.
Printable View
Panowie, ale który bezpiecznik jest od tylnych lamp ? Instrukcja milczy w tej sprawie, a wolałbym od niego zacząć.
Jak naprawiacie ta wiązkę kabla na zgieciu klapy bagaznika? Trzeba szukac w kazdym miejscu i polutowac czy wymieniac kabel?
No właśnie - od której strony z reguły pęka i od której się do niej dostać - od strony klapy, karoserii czy też trzeba odizolowywać oba końce ?
Zdjąłem gumę od strony klapy, ale tam wiązka jest ładnie oklejona taśmą i spięta spinką, więc wolałbym bez wyraźnej potrzeby jej nie rozbierać Ma może ktoś jakieś fotki z tej operacji ?
Dzwonilem dzisiaj do ASO w tej sprawie i dostalem info ze okolo 600 zeta za wymiane wiazki kabli. Jak zasugerowalem naprawe to 150 jesli sie w ogole da. Wtf?
Btw podobno Jule tak maja, czyli feler auta z salonu. Co tez potwierdza ten temat.
Bylem w ASO, za okolo 100 zl polatali kabelki i swieci jak wczesniej, gdyby ktos sie zastanawial nad naprawa.
No kabelków w wiązce jest ok 15 to jak tak będziesz łatał po jednym to wyjdzie jakieś 1500zł na stronę
Koszt tragiczny, mieli tylko zerknac co mozna zrobic a elektryk wzial sie za robote od razu, takze szybciej niz odpowiedz przyszedl rachunek.
Mowi sie trudno i nie korzysta sie dalej. 10 min roboty i 20 cm kabla uniwersalnego.
U mnie prawa wiązka wyglądała tak:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=142517&stc=1
Wstawiłem w to miejsce 30cm odcinki przewodów w izolacji silikonowej, nadmiar upychając w klapę i nadwozie. Na dniach muszę zrobić to samo po lewej stronie, bo pewnie wyglądają tak samo, albo raczej nie wyglądają. Według mnie główną przyczyną pękania tych kabli jest sposób w jaki pracują przy zamykaniu pokrywy. Zginania pod kątem ostrym na tak małym odcinku nie wytrzymają żadne przewody i pewnie te silikonowe też nie pociągną dłużej niż 3 lata. Można kupić gotowe zestawy naprawcze w ASO (numer części chyba 51925658, cena jakaś kosmiczna) i tutaj zamiennik (też kosmiczna cena): http://www.sencom-kabeltechnik.de/j2...etze/alfaromeo. Taki zestaw wykonać można samodzielnie za 50-100zł na najlepszych dostępnych przewodach, tylko roboty trochę jest.