Miałem na myśli presostat, słownik poprawił na 'termostat' :/
Printable View
Miałem na myśli presostat, słownik poprawił na 'termostat' :/
Presostat może być przyczyną, chociaż nie znam dokładnie schematu sterowania klimą w 159. Być może tutaj komputer daje sygnał do odpalenia wentylatorów niezależnie od wskazań presostatu. Bez testu wiatraków nic nie można stwierdzić ani wykluczyć.
Co prawda nie Gdańsk ale blisko. Jeśli chodzi ogólnie o Alfy to Le-car w Rotmance (chłopaki znają się też na klimie), a jeśli chodzi o samą klimę to Autoklimat na tatrzańskiej w Gdyni.
Spotkałem się z opinią że jeśli chodzi o ilość czynnika chłodzącego i alfę 159 to w zależności od rocznika i silnika występuje kilka właściwych wartości.
Nie "bo to Alfa", tylko jest niekumaty...
Jeśli to jest AR od 2008 roku wzwyż (czyli polift) - to masz sterowanie wentylatorem przez moduł na wentylatorze. Taki sam jak np. w Fordach, Volvo, czy Mazdach. Duża skrzynka zamontowana na wentylatorze od strony silnika samochodu (czyli od tyłu). Do wymiany. Dlatego klima się włącza i wyłącza, bo nie zbija temperatury chłodnicy klimy...
Po teście wentylatorów:
- wentylator na 1 biegu nie działa
- wentylator na 2 biegu działa
Bezpieczniki wyglądają ok, podmienilem ten odpowiadający za 1 bieg i nic nie dało.
Jakieś pomysły?
Dodano po 13 minutes:
Używając AlfaOBD nie mogę uruchomić 1 biegu
janek, sprawdź ten temat: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...tyzacji-3.html