-
panowie wibracje na 1,2,3 biegu najbardziej wyczuwalne przy 3 tyś obrotów (w benzynie) to chyba nie będzie dwumas? w internecie typują przeważnie poduszki, wymieniałem te 3 dolne i może źle się ułożyły, wyczytałem że trzeba odkręcić, odpalić silnik i na odpalonym silniku dokręcić, czy taka procedura sprawdzi się w 159? moja druga teoria, na sztywnych poduszkach dolnych ta górna dostaje większe obciążenie i ona powoduje drgania, co myślicie o tym?
-
Sprawdź sobie wtryski bo możliwe że to one powodują drgania na biegu jałowym
-
Moim zdaniem wymiana jedynie 3 poduszek mija się z celem... Jak wymieniać to komplet. Jak wymieniłeś jedynie dolne, to jednostka pewnie podniosła się trochę do góry i naprężenia na górnych łapach się zmniejszyły, biorąc pod uwagę zmęczenie materiału i wyrobienie gum może się objawiać większym luzem.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
-
tylko że ta górna kosztuje 600 czy 700 zł :/
u litwinów https://www.fiat-autoparts.com/pl/ka...number-search=
-
Litwini z cenami poduszek przeginają. Marti polecił mi sklep motodelta i faktycznie komplet poduszek wychodzi tam najtaniej. Konkurencję biją na głowę bez żadnych negocjacji.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
-
Dzieki;-) faktycznie w motodelcie jest najkorzystniej. Tez się zastanawiałem nad Litwa, ale za cenę jednej w motodelcie mam dwie;-)
-
Witam
Planuje kupic 159 ktora ma na liczniku ponad 206 tys i wlasciciel mowil ze dwumasu nie robil wiec pytanie czy mam sie czego obawiac i ile dwumas moze wytrzymac przy normalnej eksloatacji ??
-
Pytanie co to normalna eksploatacja. Nikt nie jest wróżka i Ci nie powie ile pojeździsz. Najlepiej miej w zanadrzu 3k zł na nowy dwumas, sprzeglo i wysprzeglik. I tyle. Mi wytrzymał ok. 240 tyś. Ale u mnie przeloty autostradowe.
-
zależy jak auto jezdziło trasy czy miasto... mój tata ma vectre c 1.9 150 km czyli ten sam silnik co jest w alfach 159 i wytrzymał mu dwumas 165 tys tylko że auto jezdzi tylko i wyłacznie w miescie i raz w roku moze trasa i tyle :) a przebieg autentyczny także no wszytsko zalezy jak auto jezdziło:) sprawdz sobie czy ci przy wylaczaniu bardzo telepie albo na biegu jałowym jak ponosisz obrony lekko i one opadają czy ci cos wydaje taki dziwny dzwiek :) jak nie to bierz i jezdzij nie ma co być przewrażliwionym :)
-
wracając do moich drgań, które najbardziej czuć na pierwszym i drugim biegu przy przyspieszaniu zastanawiam się czy to nie wina opon jednak, bo jak kiedyś pisałem okazało się że nowo zakupione hankooki miały bicie promieniowe, były w kształcie jaja :D temat olałem i nie dałem je na reklamacje ale natknąłem się na temat gdzie gość miał podobne objawy i skończyło się na wymianie opon, wyczytałem na necie że maszyny hunter mają opcje zmierzenie bicia promieniowego, zmierzę i zadzwonię do hankooka czy są w normie i jeżeli nie pójdą na reklamacje