Kurcze, to TSy faktycznie muszą być bardzo delikatne, jak im wibracje panewki rozwalają. Wynikałoby z tego, że w mniejszych TSach panewki powinny lecieć dużo cześciej.
Printable View
Tutaj dochodzi jeszcze kilka czynników. 2,0 to jednak trochę inny silnik niż 1,4, 1,6 i 1,8. (chodzi mi o 16V). W mniejszych ten problem tak często nie występuje. Ale o panewkach jest już pół internetu. Tak, jak napisano wcześniej należy ten pasek balansujący założyć z głową i mamy spokój.
Mniejsze TS'y przecież nie mają tego paska. 2,0 16 V TS miały je fabrycznie właśnie ze względu na kulturę pracy i redukcję obciążeń dzięki temu. Poszukaj na forum o tym, bo w kilku tematach mądrzejsi ode mnie się na ten temat wypowiadali.
Dziwna dyskusja. Skoro fabryka przewiduje taki pasek to o czym mowa??
Wprowadziłeś zależność: większe wibracje silnika -> szybsze padanie panewek. Wałki wyrównoważające mają na celu zmniejszenie wibracji silnika. Takie wałki ma tylko 2.0. Więc mniejsze TSy muszą mieć większe wibracje niż 2.0 z poprawnie działającymi wałkami, co musiałoby się przełożyć na większą liczbę uszkodzeń panewek.
Po prostu zgadzam się z SG0240, że te wałki odpowiadają tylko i wyłącznie za kulturę pracy silnika. Naprawdę myślisz, że wibracje, których siła jest jakimś bardzo małym ułamkiem sił na korbowodzie, mogłyby popsuć panewki?
Niby najpierw piszesz, że się nie znasz i stąd pytanie a potem twierdzisz, że wiesz lepiej. Paranoja...
Spytaj ludzi, którzy mają do czynienia z budową/konstruowaniem silników i dowiesz się, jaki to ma wpływ na równą pracę wału. Ten pasek stabilizuje pracę 2,0 TS'a i chodzi między innymi po kole pasowym wału. Kolega, który przywoził z Włoch dużo 156 na części też zauważył, że prawie każdy z padniętą panewką nie miał tego paska. Może i zbieg okoliczności ale kto da gwarancję, że nierówna praca silnika nie przyczynia się do szybszego zużycia panewek? I nie porównuj już do mniejszych TS'ów bo piszemy o 2,0.
Dokładnie, 2.0 ma inną budowę niż mniejsze TS'y, min skok tłok, średnica itp. I dlatego w 2.0 tylko montowano te paski.
Mniejsze TS'y nie mają problemów z nadmiernymi wibracjami.
Jeżeli chcesz to możesz być kolejnym testerem i nie zakładaj tego paska, zobaczymy co się stanie a wnioskami pochwalisz się na forum ;)
Bo nie wiedziałem, jak Twoim zdaniem brak tego paska wpływa na panewki. Z ciekawości poszukałem, czy ktoś, kiedyś wysnuł podobny wniosek (ogólnie, nie dotyczący tylko Alfy) i jakoś nic nie znalazłem. Przejrzałem też alfaownera i też twierdzą, że te wałki mają poprawić kulturę pracy i nie mają żadnego wpływu na życie panewek.
A na razie jest to hipoteza, a nie teoria.
Porównuję dwa silniki różniące się tylko wałem i tłokami. 1.8 wibruje bardziej (bo nie ma wałków), więc powinien mieć więcej uszkodzonych panewek, prosta konkluzja.