1.9 JTDM 150 KM-odgłosy głośnego szmeru jakby"kichania" przy dodawaniu gazu
Witam, chciałbym opisać tu (jeśli umieściłem posta nie w tym wątku co potrzeba to najmocniej przepraszam, gdyż jestem świeży), mój problem z jakim zmagam się już od jakiegoś czasu. Mianowicie w moim samochodzie, pojawia się przy zmianie biegów odgłos szmeru jakby"kichania", dochodzący najprawdopodobniej z okolic turbiny (układu dolotowego?, sam nie wiem). Problem występuje dopiero po przejechaniu jakiś 30 km na rozgrzanym silniku. Nie tak dawno w aucie wymieniałem zawór EGR. Jadąc z wyższymi prędkościami, dochodzi do tego szarpanie, no i silnik wydaje charakterystyczny odgłos "kichania".
Parę tygodni temu oddałem auto do kontroli do zakładu zajmującego się regeneracją turbin. Mechanicy nic nie stwierdzili, chodź podejrzewałem iż padł czujnik ciśnienia doładowania turbiny. Obejrzałem okolice turbo i są ślady oleju na rurze łączącej turbinę z filtrem powietrza. Jednak mechanicy wszystko dokładnie obejrzeli i żadnej nieszczelności nie wykryli. Turbina też wg nich jest ok i nie tak dawno we Włoszech była regenerowana. Rozwiązania problemu szukałem na necie. Jeden kolega opisywał na forum że zmagał się z podobnym problemem w swoim Volkswagenie Passacie 1.9 tdi i okazało się, że była to wina pompy vacuum. Ale czy to może być pompa podciśnieniowa temu winna? Obstawiałbym jednak na jakąś nieszczelność w układzie dolotowym/wylotowym silnika. Z tą przypadłością zrobiłem już 7 tys km. Czyżby mogła to być wina uszczelki pod kolektorem wydechowym? A może to jednak coś z wirnikiem turbiny nie tak i trzeba będzie oddać turbinę do regeneracji. Sam już nie wiem i zachodzę w głowę co to może być. Niby auto przyspiesza dobrze i nie ma problemów z mocą czy kopceniem. Nie za bardzo mam czas i środki aby udać się do mechanika, gdyż przebywam i pracuję za granicą RP a tu naprawy i samo postawienie diagnozy kosztują krocie.
Czy ktoś z Szanownych kolegów miał/ma podobny problem? Gdzie szukać usterki? Będę wdzięczny za pomoc