Kolektor dolotowy oraz EGR do sprawdzenia.
Kolektor wizualnie - z góry jest listwa sterująca klapkami. Obadaj, czy nie ma w jej okolicach sadzy z olejem, co świadczyłoby o nieszczelności. EGR na próbę można zaślepić pełną blachą.
Printable View
Kolektor dolotowy oraz EGR do sprawdzenia.
Kolektor wizualnie - z góry jest listwa sterująca klapkami. Obadaj, czy nie ma w jej okolicach sadzy z olejem, co świadczyłoby o nieszczelności. EGR na próbę można zaślepić pełną blachą.
Skoro dopiero kupiłeś auto to na pewno będziesz zmieniał rozrząd. Przy tej operacji zdejmij kolektor, usuń klapy wirowe i przeczyść dokładnie dolot. Może pomoże. Na pewno nie zaszkodzi. 1.9 jest mniej wrażliwy w porównaniu do 2.4 na brud w kolektorze i nieszczelność klap.
Dziś byłem u mechanika który powiedział po "badaniu" że na pierwszych 2 cylindrach jest słabe sprężanie... Nie wiem czy może być to przyczyna słabego odpalania, auto po odpaleniu pracuje jak należy, cicho, nie dymi, przyspiesza żwawo, ma siłę i ciąg nie ma nic co by świadczyło o tak poważnej awarii, może tylko chce mnie naciągnąć?
Sprawdzałeś szczelność kolektora dolotowego?
Nie, tak szczerze to nie wiem jak się do tego zabrać, wydaje mi się że mechanior sam nie wie co jest z tym paleniem i nagania koszty, jeżeli tak jak on twierdzi na dwóch z czterech tłoków nie było by kompresji to raczej auto by nie jeździło, a moim zdaniem sprawuje się super, po "odpaleniu" :P
Masz całkiem niedaleko do http://pablogarage.pl/?kontakt,6
Specjalizują się w Alfach. Podjedź, sprawdzą.
Miałem tak samo problem z odpalaniem po odpaleniu jak gdyby nigdy nic. Moja historia skończyła totalnym brakiem kompresji poszukaj po moich wątkach co i jak. Ty masz podobno inny kolektor ale to i tak nie wyklucza braku kompresji. Moja rada to jedź do takiego mechanika co nie będzie kombinować, tylko same konkrety ja odstawiłam auto do autka.pl
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
W następnym tygodniu odwiedzę Pawła z "PABLO-GARAGE" i mam nadzieję że coś da radę zrobić, przez telefon dowiedziałem sie że prawdopodobnie to kolektor dolotowy jest winowajcą...
Witam. Jestem więcej jak pewien że masz problem z klapami od kolektora. U mnie było to samo , jak silnik był zimny to potrzebowałem 3 -4 prób, na ciepłym też bez rewelacji. Po wyrzuceniu klap problem zniknął jak ręką odjął. Jak nie chcesz mieć problemów z alfą pierwsze co zrób to wywal klapy i zaślep całkowicie egr i go wyprogramuj. Pozdrawiam
Byłem u Pawła "Pablo Garage" kolektor zrobiony, wszystkie filtry oraz olej wymienione na nowe, auto jak miało problem z odpalaniem tak nadal ma, pewnie znowu odwiedzę Pawła, koszty się generują a usterka pozostała, może ktoś miał podobny problem i go rozwiązał???:confused: