-
1 załącznik(i)
Witam wszystkich ponownie :)
Po 2 latach problemów z moją 156 i sporo włożonej tam kasy, temat buggy powrócił już na poważnie. A że zbliża się zima i długie wieczory, to jest czas na "zabawę". Jakiś czas temu zakupiłem właśnie 1.6 boxer w budzie 145. Na alledrogo zobaczyłem coś, co mnie bardzo zainteresowało. Mianowicie skrzynia biegów z 33 z hamulcami wewnętrznymi (wg sprzedającego)
Załącznik 214198
Czy były faktycznie montowane takie układy hamulcowe i w jakich silnikach? Czy taka skrzynia wpasuje się do boxera 1.6 ze 145 lub czy ten układ hamulcowy założę w inne skrzynie? Zauważyłem, że nawet w mojej 145 są jakieś tam mocowania w skrzyni.
EDIT:
Jeszcze jedno. Przed montażem silnika w ramie chciałbym mu zrobić generalny remont, a przynajmniej przegląd. Czy są dostępne na rynku całe zestawy uszczelniające silnik?
-
Jeśli chodzi o odpalanie na mrozie to miałem problem na zimnym kiedyś w boxerze 1.6. Wymieniłem świece na nowe i pali od strzała. Ogolnie boxer alfy powinien palić na dotyk. Co do zestawów uszczelek to trzeba posprawdzać co jest i najlpeiej kupić cos dobrej firmy , albo oryginał. Reszte trzeba dorobić. Wiem że np do skrzyni biegów nie ma uszczelki i u siebie dorabiałem. Ogólnie jest to juz stary silnik i czasem może byc jakis problem z częściami, a jeśli chodzi o 1.7 16V to podobno jeszcze gorzej. Ale wszystko jest do ogarnięcia.
-
Z tego co z grubsza szukałem, to pod głowice są dostępne bez problemu, a reszta to już kombinowanie. Uszczelniacze wałków rozrządu, wału korbowego, zaworów (chociaż tu mam nadzieję że otrzymam gotowe głowice jak dam je do regeneracji). Wszystko okaże się, jak rozbiorę silnik. Ale uszczelki i tak na pewno będą wszystkie do wymiany, jak już będę rozbierać silnik.
-
Ta skrzynia jest od Alfasuda, poprzednik 33