jaaaaa
obrotomierz pokazuje bzdury
uważasz że ecu jest bezbłędne
fizycznie zmierz obroty dla pewności
Dodano po 3 minutes:
16102, nowszy 16102, 16105
mówi Ci to coś?
bo jesteś pewien że wskaźniki miały identyczne...
Printable View
jaaaaa
obrotomierz pokazuje bzdury
uważasz że ecu jest bezbłędne
fizycznie zmierz obroty dla pewności
Dodano po 3 minutes:
16102, nowszy 16102, 16105
mówi Ci to coś?
bo jesteś pewien że wskaźniki miały identyczne...
To powiedz mi Panie jak mam je zmierzyć obroty fizycznie zatem, bo nie mam pojęcia co masz na myśli mówiąc "zmierz fizycznie" :)
Mówi mi to coś i dwa wskaźniki miały identyczne od V6 a od TS-a wiadomo że oznaczenie zegarów było inne :)
Poza tym problem wydaje mi się leży na drodze sterownik --> zegary i liczyłem na to, że podpowiecie, co po drodze może odpowiadać za błędne wskazania obrotomierza.
a ja twierdzę że sygnał idzie albo z czujki wału albo wałka :P
to nie 12v
A co jest najbardziej prawdopodobne, od czego zacząć wymianę? :P
Prześledź schemat elektryczny i popraw wszystkie połączenia
Jeśli jest tak jak mówisz to w takim razie sygnał z czujnika położenia wału jest dobry, ponieważ ECU względem obrotomierza podaje dużo niższe obroty i rzeczywiście podaje faktyczne obroty np na biegu jałowym, gdzie wtedy obrotomierz pokazuje np równy 1.000obr/min na rozgrzanym silniku. W takim razie wygląda to dla mnie tak jakby problem był na linii ECU->Obrotomierz i były gdzieś "zakłócenia" w sygnale przesyłanym do niego.
Szukałem wczoraj schematu wieczorem po pracy, ale go nie znalazłem.
Ja miałem w v6 to samo u siebie. Wymiana licznika i jak reką odjął. Mam założony licznik od V6 2.0tb i obroty pokazuje ok a na poprzednim wkrecał sie poza czerwona skale. Jedynie co to teraz nie pali mi sie wogole kontrolka od airbag :(, ale tamta alfa miała tylko 1airbag a ja mam 2 wiec moze to jest przyczyna
Z tym że u mnie na dwóch zegarach od V6 jest to samo - sprawdziłem nawet jeden zestaw z TS-a i również jest to samo.