-
tomio gdyby to było łożysko które kolwiek to chyba bym się nawalił;p ale dzieki za podpowiedź. Mają wszystkie łożyska sprawdzić. Przy okazje oleje wszystkie płyny i filtry wymiana
Dodano po 3 minutes:
Lucas019 ... ja bym koniecznie sprawdził to łożysko. Moim zdaniem tak jest taka możliwość. Kiedyś miałem taki problem że zagotował mi ktoś hamulce bębnowe. Padło wszystko - łożyska, bębny, szczęki.
-
Panowie ... jeździcie samochodami kombi ... i pewnie na zimowych oponach :) zatem w 80% przypadków jest to notorycznie wyząbkowana tylna opona ... jedna lub obie - objaw : przy prędkości powyżej 120/125 km/h szum znika. I nie dlatego że pozostałe go zagłuszają :) Pierwsza próba - wymiana opon w belli na inne i diagnoza to lub nie ... Oczywiście wszystkim życzę by bylo to właśnie to a nie cuda z rodzaju łożysko, skrzynia lub inne ceregiele.
-
4kratka - w moim przypadku diagnoza jest już znana ;) Niestety NIE są to opony ani łożyska koła.
W moim przypadku huczało łożysko na jakimś wałku w skrzyni biegów. Tak że na chwilę obecną Alfa ma regenerowaną skrzynię. Dodatkowo łożysko już miało takie zużycie że wióry poszły na inne łożyska więc też są do wymiany. Jakby do tego było mało to łożysko oporowe wału również do wymiany. Amen.
-
OK u mnie już wszystko jasne...
1) Wahacze L + P ( przy okazji )
2) Łożysko ze sprzęgła (oporowe czy coś takiego nie znam się )
3) Łożysko podpory wału
4) Łożyska skrzyni biegów 4 z 6 ale wymieniam wszystkie
5) Sanki przy okazji poszły do malowania ( przy okazji )
Dwumas OK
Sprzęgło OK
-
-
Dość spory. Po wszystkich moich dojściach
Wahacze dolne TRW 2 x 670 zł ( które na razie sobie odpuściłem te które są jeszcze troszkę pojeżdzą - chciałem to zrobić zapobiegawczo ale cena mnie zwaliła )
Łożysko oporowe niecałe 600 zł z FTE
Łożysko podpory wału okazało się być jednak dobre.
Regeneracja skrzyni biegów z łożyskami demontażem i montażem 2 000 zł
Piaskowanie i malowanie sanek 200 zł i stracony dzień na jeżdżenie - z racji iż potrzebowałem to na cito (piaskowanie gdzie indziej, malowanie też )
Reasumując: 600 + 2000 + 200 = 2 800 zł.
Do tego doszło jeszcze 300 zł oleje i filtry + 150 zł wymiana.
Sumując 3 250 zł brutto
-
-
Cytat:
Napisał
magil
Nic już nie huczy? ;)
Huczy... pusty portfel :(
-
Znam koszty, ale belle odbieram dopiero dziś, więc napiszę wieczorem co i jak :)
AlfaLorenzo - portfel jeszcze pełny bo nie zapłaciłem ;p ale fakt... teraz to będzie w nim aż piszczało ;p jak otworzysz to będzie echo ;)
-
TAAAKK ! U mnie jest już cisza. Oby na jak najdłużej ;) Teraz słyszę inne dźwięki - pewnie kwestia przyzwyczajenia, Temat można zamknąć.