Dużo sensowniejsze niż przeszczepianie małych Brembo ze zwrotnicami z 3.0 są duże Brembo ze 166 + wytoczone adaptery. Te ostatnie swego czasu były oferowane na AlfaClubie, można dać ogłoszenie, chyba komuś jeszcze zostały oidp.
Printable View
Dużo sensowniejsze niż przeszczepianie małych Brembo ze zwrotnicami z 3.0 są duże Brembo ze 166 + wytoczone adaptery. Te ostatnie swego czasu były oferowane na AlfaClubie, można dać ogłoszenie, chyba komuś jeszcze zostały oidp.
żeby wsadzić 330mm do 2.0 TS wystarczy dobrze dorobiony adapter. Swój komplet kupiłem u pavel20turbo(allegro). Nie ma problemów z felgami 17. Co muszę jeszcze zmienić to opony, bo hamulce są dużo wydajniejsze od opon...
Załącznik 152583Załącznik 152584Załącznik 152585Załącznik 152586
Na ten zacisk to i 16 cali założysz.
Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a
cale przy tych zaciskach nie robią problemu tylko ET felgi...
jak widać przy tych felgach i zaciskach ET nie robi problemu. poza tym czy ja pisałem cokolwiek o felgach 16? pisałem że nie ma żadnego problemu z zaciskiem.
Jak widać u ciebie nie . to nie jest oryginalna felga od gtv ,i o ile się nie mylę ET ma 35? .więc jeśli tak to przypuszczam ,że masz dystanse założone?
Co do cali to nie myślałem w ogóle o twoich felgach ,jak ktoś założy sobie dużo większy zacisk czasem zdarza się ,że et felgi nie pasuje i trzeba zmienić felgę o niższym ET .W gtv fabryczne ET jest 30,5 mam małe brembo i felga mija się z nim o kilka milimetrów prawie dotykając zacisk.Ale TS ma inne fabryczne hamulce więc tylko pytam ,bo nie znam szczegółów ich budowy w TS..
Jeśli felga jest ori GTA to ma parametry 17' 7,5j i et35. Do takich felg założysz dużo większe zaciski z Alfy. Smuklejsze i mniejsze zaciski to i mniej wymagające dla felgi są. Twój zacisk wciśnie się nawet pod 16cali z odpowiednim ET. Nie potrzebuje 17stek.
Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a
Może jestem w błędzie ale do tej pory wiedziałem ,że im wyższe ET felgi tym koło bardziej schowane a im niższe ET tym koło bardziej wychodzi na zewnątrz i tym samym jest więcej miejsca na zacisk. Jeśli tak to felga o ET 35 daje mniej miejsca na zacisk niż np. ET 30,5 tak ja to rozumiem ,jak nie to niech mnie ktoś poprawi..
Jeżeli u mnie przy ET 30,5 przednie koło prawie że dotyka zacisku i jest bardzo tam ciasno ,to zakładając felgę o wyższym ET np 35 zacisk mógł by się nie zmieścić na to wychodzi.
Jakąś rolę jeszcze odgrywa budowa fegi bo ET to odległość mierzona od styku felgi z piastą do środka felgi.
Nie wiem czy moja 17 jest to "oryginalna" felga dla GTV ale widziałem kilka GTV z tymi felgami od GTA. Może to była opcja, nie wiem. Jakie jest ET też nie pamiętam bo dawno tam nie zaglądałem. Żadnych dystansów nie mam i nic nie obciera. Fakt, felga jest blisko zacisku. Widocznie tak ma być (w 159 jest podobnie blisko, tylko z mniejszymi tarczami). Też mi się wydaje, że im mniejsze ET tym felga jest bardziej na zewnątrz auta. (http://pl.wikipedia.org/wiki/ET_%28felgi%29). Zgadzam się z ł supabache, że w przypadku zamiany zacisków w TS więcej sensu jest założyć duże brembo i ewentualny dystans.