Bo nie wymienia się go bez komputerowej diagnozy. Trzeba zrobić logi dynamiczne i będziemy myśleć co dalej.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Bo nie wymienia się go bez komputerowej diagnozy. Trzeba zrobić logi dynamiczne i będziemy myśleć co dalej.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Sprawdziłbym filtr powietrza i układ wydechowy może jest przytkany (kat)
a świece kolego? ja dzisiaj wymieniałem od roku po kupnie - mam ten sam silnik + czyszczenie przepustnicy i moc wzrosła. Ja wiem że one drogie są dlatego mało kto wymienia... ale to jest jednak podstawa eksploatacyjna - u mnie były w opłakanym stanie... tylko uważaj bo podobno lubią się ukręcić... może też być Elektrozawór wariatora, czyszczenie kolektora oraz przepustnicy... u mnie w cholerę było nagaru no i dobry olej, ja zalałem w sobotę Motula 300V COMPETITION 15W50 ale to już przesada, polecam także to: http://allegro.pl/liqui-moly-ceratec-cera-tec-dodatek-3721-7181-i4761595839.html warto zainwestować. No i nie katuj silnika na zimnym! panewki to delikatny temat w TSach
I nie wymieniaj bez odpowiedniej diagnozy osprzętu silnika bo za chwile wyjdzie Ci 2 alfa... znajdz dobrego mechanika to po pierwsze.
diagnoza byla,alfa zostala podlaczona do komputera wyszly 3 bledy 1 blad to przeplywomierz a drugi i trzeci to jakies od sondy lambda.wiecej bledow nie ma,dzis sprawdzaja uklad dolotowo-ssacy
Swego czasu w innym aucie tez tak mialem, odpialem sonde lambda i problemy ustaly.
Niewiem czy w tym przypadku da sie to zrobic prosto, tam poprostu podnioslem maske i rozpialem wtyczke:) mozna sprobowac, to nic nie kosztuje. Z odpieta sonda tamto auto wiecej palilo, mysle ze tu bedzie podobnie.
iglak, świece do wymiany albo kable WN.
Zobacz także czy cewki nie są spękane
Przepustnica - uszkodzona może powodować falowanie obrotów - jak zdychanie "mocy " w zakresie 3300 do 4000 RPM i inne podobne - na początek przeczyścić jeżeli reaguje normalnie i ustawia się po przekręceniu ale nie zapaleniu silnika - Problem jaki opisujesz może być spowodowany jeszcze paroma usterkami - wymienianie na oko jest do niczego -sprawdź co pokazuje komputer. Jeżeli bez błędów - to zrób testy silnika łącznie z zresetowaniem - przejedź z 10 km i sprawdź co się dzieje. jak tak samo to sprawdź na początek szczelność przewodów od filtra powietrza w górę - czy gdzieś nie ssie "lewego" powietrza i jak filtr stary to wymień. ( Filtra nigdy nie ma co oszczędzać - przy parkowaniu na dworze - lubi lekko zwilgotnieć i wtedy jest świrowanie )