Więc radzisz żeby wziąść się za tylne zaciski??? Ale wczoraj na stacji diagnostycznej stwierdzili że hamulce są ok...
Czy może jak twierdzi kolega Lukasz A. padł ten korektor siły hamowania? Na jakiej zasadzie działa ten korektor?
Printable View
U mnie jak pompa hamulcowa padala to na przegladzie mialem tez ze hamulce igla ;) a naprawde to bardzo lipnie hamowało.
jeśli się mylę to poprawcie.
Korektor siły hamowania mierzy nacisk na tylnią belkę w zawieszeniu czyli sprawdza ciężkość pojazdu , jeżeli z tyłu znajduję się dodatkowy balast korektor powinien zwiększyć siłę hamowania tylnich zacisków.
U mnie zawieszenie z tyłu nie jest już najlepsze, wystarczy że wezmę dwie osoby na tył to koła obcierają o nadkola. I wyraźnie widać że auto coś za nisko wisi z tyłu. Czy przez to ten korektor też będzie przekazywał większą siłę hamowania na tylne koła??? Bo ja tak to rozumiem że jeśli on tam gdzieś na tylnej belce jest zamontowany a tył auta strasznie wisi to on może to odbierać że auto jest załadowane. Dobrze rozumuje???
Właśnie jak by myslał że jest załadowane to by hamowało z wieksza sila :) Sprawdz tez czy czasem sprezynka co go alczy z belka nie pekła.
Jak tyl siedzi przy dwoch osobach z tylu proponowalbym sprawdzic tylne sprezyny czy sa cale.
nie muszą być popękane żeby nadawać się do wymiany , jeśli autko przy dwóc osobach obciera to jest dramat!! Sprężyny do wymiany!
wymiana sprężyn to prawie ta sama robota co wymiana amorków więc koszta powinny być podobne a co do samych sprężyn , nie wiem nigdy nie wymieniałem zwykłe seryjne zamienniki nie powinny być drogie.
Ja wymieniałem tylne sprezyny bo tez auto przysiadło na dupce . Zapodałem sprezyny KAYABA ponad 200 zł sztuka razem z wymiana zapłaciłem cos około 500 zł