-
Co do oleju, ja mam zalanego Millersa XF Longlife 5W-40 i nie narzekam bo żadnych dziwnych odgłosów nie mam (poza wariatorem który jest do wymiany).
Dobrym wyjściem jest również LiquiMoly Synthoil High Tech 5W-40. I postaraj się zrobić tą płukankę przed zalaniem nowego oleju.
A co uszczelki, może być tak że delikatnie odkształciła ci się już ta plastikowa pokrywa zaworów i nowa uszczelka też będzie delikatnie ciekła, zresztą sam napisałeś że uszczelka wymieniona a dalej cieknie. Dlatego warto spróbować rozwiązania z silikonem, nie jest to żadne druciarstwo jeżeli nowa uszczelka nie pomaga.
Pozdrawiam
Edit: I tak jak kolega wyżej wspomniał, Castrol to olej strasznie przereklamowany ale o tym można poczytać w innym temacie.
-
m4tinez Millers XF Longlife 5W-40 wystepuje tylko olej pełny syntetyk? bo wyszukiwarce innego nie pokazuje a ja mam zalany półsyntetyk
-
Tak, tylko pełny syntetyk.
Ale nie ma problemu z przejściem z półsyntetyka na pełnysyntetyk o ile silnik za dużo oleju nie bierze.
Ile ci teraz bierze oleju ?
-
nie jestem w stanie tego okreslic dlatego ze olej gdzies mi ucieka i ubywa go naprawde sporo
Dodano po 4 minutes:
i jest jest jeszcze taki problem ...zwiazany z tym uciekaniem oleju cały czas przy dochamowywaniu np.na krzyżówce wyskakuje bład engine oil presure low
-
Ten błąd dobrze nie wróży. Olej kiedy wymieniany ? Ile przejechane na oleju ?
Przy jakich obrotach dokładnie się to zaświeca ?
Bo to co wyskakuje to symbolizuje zużytą panewke i stąd też by się brały te stuki o których mówisz.
Ja bym na twoim miejscu jak najszybciej zawiózł samochód do mechanika na sprawdzenie panewek nim będzie za późno.
-
Chyba że stan oleju jest minimalny albo poniżej to błąd się pojawi.
-
Jeśli stan oleju długo utrzymywał się poniżej minimalnego, to pomimo że kontrolka ciśnienia oleju się nie świeciła, mogło dojść do przytarcia panewek na wale, szklanek itp. więc odwiedź mechanika, bo możesz sobie narobić więcej szkód, niż jest to warte.
-
A myslalam ze tylko ja mam takie dziwne problemy z moja alfa :D
Dodano po 5 minutes:
M4tinez Ty żartujesz z tym bledem engine oil presure low ze to sugeruje panewki????? :\ po wymianie silnika po 150 km wywala mi tak i blad...ze znowu panewki??????? :\
-
W 100% błąd ten nie oznacza zużytej panewki, jednakże przy zużytej panewce często pojawia się ten błąd (choć nie koniecznie).
Dzieje się tak ponieważ powstały luz na panewce nie pozwala utrzymywać żądanego ciśnienia oleju w silniku, i np na wolnych obrotach ciśnienie oleju spada poniżej żądanego i zaczyna wywalać błąd. Po zwiększeniu obrotów ciśnienie rośnie, choć nadal nie jest ono takie jakie ma być przy danych obrotach jednakże przekracza on dolną granicę ciśnienia oleju i wtedy kontrolka gaśnie.
Taki błąd może oznaczać też uszkodzony czujnik, dlatego też po wystąpieniu tego błędu polecałbym skierować się szybko do mechanika by zmierzył ciśnienie oleju, wtedy wiem czy uszkodzony jest czujnik, czy jednak panewki.
Gonia, w twoim przypadku przed montażem silnika mechanik mógł zaglądnąć na panewki w jakim są stanie. Jeżeli słabym to ja bym tego silnika nie montował. Na twoim miejscu podjechałbym do mechanika i zlecił mu sprawdzenie ciśnienia oleju, jeżeli wyszłoby że jest ok to zleciłbym mu sprawdzenie czujnika ciśnienia oleju.
-
No auto jest od wczoraj znowu u mechanika. A jak zakupili mi silnik to panewek nie sprawdzali bo pytalam...a najśmieszniejsze jest to ze maja mnie za debilke ktora widzi różne bledy....litosci na prawde.. ta ikona wywalila mi w momencie szarpniecia auta i przy pokazaniu jakiegoś bledu selespeda
No oddal mi auto i nie sprawdził ciśnienia? Mam nowy olej w aucie i przejechane 150 km z max prędkością 90 km bo boje się wiecej...pieprza mi ze sterownik silnika...fuck!
Dodano po 2 minutes:
Do czego to doszło....ja mam mówić mechanikowi co ma robić i jeszcze mu płacić gruba kase....