-
Witam. Lada moment będę miał kabel viakena. Czy może ktoś powiedzieć Logi jakich parametrów zrobić w FESie i czy to ma być podczas jazdy czy postoju i gazowania. Nigdy nie podłączałem alfy do komputera, gniazdo jest w kabinie czy pod maską w okolicy akumulatora ? Czy przy problemie dużego spalania testy przelewowe wtryskiwaczy mają sens , czy to paliwo wraca do baku i sumarycznie auto nie powinno palić więcej ?
-
Kabel dotarł przed chwilą podłączyłem i działa bez zarzutu. Jutro wezmę się za logi mam kilka pytań: Program Fiat Ecu Scan.
1)Proszę powiedzieć czy mam zrobić printscreeny wykresów czy też logi csv.
2) Ile takie badanie powinno trwać ? czy wykonywać to na parkingu na luzie , czy też dynamiczna jazda.
3) Jeżeli chodzi o problem ze spalaniem które parametry ,,zbadać" i wyeksportować .
Kolega na poprzedniej stronie pisał logi turbo/przepływomierz/wtryski. Jeżeli chodzi o turbo to boost pressure oraz desired boost pressure, natomiast przepływomierz Intake air quantity oraz desired intake ... Które parametry będą odnosić się do wtryskiwaczy ?
Mam nadzieję , że uda się zdiagnozować przyczynę dużego spalania, pozdrawiam wszystkich.
-
1 załącznik(i)
Zechce ktoś zerknąć na logi ? Nie wiem czy są wykonane poprawnie . Mam nadzieję że kilka informacji dają. Niestety nie wiem które dokładnie parametry zrobić , aby sprawdzić wtryskiwacze. Pozdrawiam.
-
-
tak troche dziwnie Ci te logi wyszły. Z tego co tutaj widzę to powiem że spróbuj przepływomierz przeczyścić. Co do logów to najlepiej dynamiczne, czyli 3 bieg 1500 obrotów odpalasz loga i gaz w podłoge tak do 4tysięcy jeśli masz miejsce dobre to lepszy byłby 4 bieg ze względu na większe obciążenie. No i w ten sposób turbo,przepływka,ciśnienie paliwa i chyba w tym przypadku najważniejsze korekcje wtryskiwaczy. A możesz jeszcze zajrzeć czy aby na pewno silnik łapie temperature. Sam też mam problem że mi 1.9 jtd 105 pali aż nad to ale u mnie przy daniu mocno w podłoge dymi na czarno i tak przymierzam się i przymierzam zrobić test przelewowy. Nie czujesz jakby samochód słabiej ciągnął?
-
Komputerem pokładowym nie ma co się sugerować. Mój pokazuje 5 a pali 7.
-
Dzięki za odpowiedź . Zrobię jeszcze logi tak jak powiedziałeś. Nie wiem dlaczego, ale nie pokazuje mi żadnych korekt wtryskiwaczy. Temperatury są odpowiednie. Na pełnym baku do zapalenia się rezerwy udało mi się zrobić 630 km podczas spokojnej jazdy na odcinkach zazwyczaj 25 km. Licząc , że z baku do zapalenia rezerwy znika 55 litrów to daje nam około 9 litrów, a spalanie na komputerze wyszło 6,2 . Troszeczkę mało chyba te 600 km na baku ? Mam delikatne ślady ropy w okolicach wlewu ( korek jest wciskany, nie zakręcany ) wymienię go , ale myślę , że to na pewno nie jest przyczyną. Co do mocy auto jeździ na prawdę dobrze spadków mocy nie odczuwam żadnych .
-
termostat raczej w takim przypadku nie powodował by takiego spalania. Mi kiedy termostat siadł i auto osiągało ledwie około 60 stopni spalanie ( realne ,nie mam komputera ) skoczyło na 6.3-6.7 :) czyli wzrosło o około 0.5 do jednego litra.
Pompę wysokiego ciśnienia masz kolego suchą?
-
1. Sprawdzę pompę.
2. Zrobię porządne logi oraz wykresy podczas dynamicznej jazdy.
3. Termostat wymieniony jakieś 2-3 tygodnie temu na Vernet , problem spalania jak i był tak jest, aczkolwiek temperatury wróciły do normy (stary termostat był ciągle otwarty )
Problem jest tylko taki , że po oznaczeniu korekt wtryskiwaczy pokazuję tylko jednostkę ale żadnych wartości.
-
W tym silniku korekt wtryskiwaczy nie pokaże, dopiero nowsze sterowniki mają tą funkcję.