Z Saabem rzeczywiście może być mina ale Turbo w benzynie fajnie chodzi i znosi lpg.
Co do Opla...można wynaleźć coś fajnie wyposażonego (OPC) i już jest lepiej.
Ja w tym budżecie szukałbym 156 fl najlepiej TI z 2.4 20v:)
Printable View
Z Saabem rzeczywiście może być mina ale Turbo w benzynie fajnie chodzi i znosi lpg.
Co do Opla...można wynaleźć coś fajnie wyposażonego (OPC) i już jest lepiej.
Ja w tym budżecie szukałbym 156 fl najlepiej TI z 2.4 20v:)
Wielkie dzięki za tyle odpowiedzi :) Czyli mondeo w dieslu raczej delikatne. Dobrze wiedzieć bo już wystarczy mi tego co chuchałem na TS-a ;) No Focus-y mi się podobają. Tylko jak już to będę musiał poszukać jakiegoś fajnie wyposażonego i z 2.0 a o to raczej nie łatwo będzie. Co do C5 to nie jest on za ładny :/ Mam 24 lata, nie mam jeszcze rodziny więc raczej nie jest to samochód dla mnie :) co do laguny to jest taka awaryjna jak się mówi?? zostalo to jakoś poprawione?? Saab 9-5 raczej nie. Jak już 9-3 Co do Peugeota 407 to nie będę ukrywał że podoba mi się najbardziej. Nie jest specjalnie trudno o fajnie wyposażony. Lubie jak najwięcej bajerów :) I wydaje mi się że do 14 jest spory wybór no ale nie wiem już ;) A u was w waszych Alfach też jest tak twardo?? Mimo sztywnego zawieszenia wraz było słychać od czasu do czasu jakieś stuki :/ tez tak macie??
Dodano po 2 minutes:
A mondeo w benzynce z lpg?? :) dziewczyna ma mk3 2.5 v6 w automacie i dość wygodnie się jeździ :) Ciszej pracuje zawieszenie i silnik niż w alfie.
A dlaczego nie poszukasz 166?
Na cholerę Ci bajery, jak auto będzie technicznym trupem, bo kupisz właśnie bajery, oczami, tanio. 14 tysięcy to nie jest kwota, która pozwala na wybrzydzanie i przebieranie w autac w 100% sprawnych technicznie, zadbanych, bezwypadkowych, za to bardzo szybko można się wbić na bardzo konkretny problem pt. "auto od druciarza". Mondeo odpuść. To syf. Rdza i silniki diesla typu "proszę Cię, nie zepsuj się". Dobre jest dopiero MK4. Saab 9-5, Peugeot 407, Citroen C5 - to są duże auta, które naprawdę potrafią (z racji niektórych rozwiązań) bardzo mocno finansowo przeczesać portfel. Jeśli nie wozisz na codzień 4 osób w aucie - to kup kompakta. Najlepszym kompaktem w tym przedziale cenowy jest niedoceniany przez wielu Focus - w zestawieniu z 2-litrowym TDCi ten samochód bardzo fajnie jeździ, niewiele pali i naprawdę TANIO się naprawia. W porównaniu z taką 147 czy 156 wręcz w ogóle nie trzeba go naprawiać. Ze 166 jest jeszcze gorzej, bo ma droższe zawieszenie niż 147/156 i coraz trudniej znaleźć sensownie utrzymany model (ale tak naprawdę sensownie, a nie "sensownie", bo z klubu Alfy to z automatu musi być igła). Jak masz 24 lata to tym bardziej powinno Ci to auto podejść, bo się fajnie prowadzi, ma PROSTE, ale skuteczne i dobrze zestrojone zawieszenie, ma relatywnie mało wynalazkowych patentów typu sworznie na łożyskach kulkowych (jak to ma miejsce w 407), a z moich doświadczeń serwisowych i nie tylko - jeśli kupi się auto nie zamęczone to serwis w głownej mierze ogranicza się naprawdę do podstawowych wymian typu klocki/filtry/olej. I uwierz mi - do 14 tysięcy nie ma "sporego wyboru aut z bajerami". Jest "spory wybór zamęczonych i podpicowanych aut", które bardzo szybko spowodują u Ciebie drenaż portfela, o jakim Ci się nawet nie śniło.
Przecież Saaby i Ople mają bliźniacze silniki turbodoładowane. Obie te marki znoszą dobrze LPG, tylko średnio mi pasuje 24-latek do Opla Signum... albo do Saaba 9-5.
Jeszcze Fabieda - setki kierowników flot nie może się mylić ;-)
Mój wujek na dniach będzie sprzedawał Mondeo MK3 1,8 benzyna 125km z 2002 roku. Auto zadbane i dobrze wyposażone. Jak chcesz to podeślę Ci kilka fotek :)
Bo podobno 166 jest jeszcze droższa w utrzymaniu niż 156. Taki sam miałem dylemat jak kupowałem wcześniej 156.
Dzięki Tomek za opinie trochę studząca gorącą głowę :)
Wiem że 14 tys nie jest jakąś kwotą gdzie można wybierać przebierać w autach w świetnym stanie. Ale tez nie muszę kupić auta na już. Mogę spokojnie nawet kilka miesięcy szukać. Sam też potrafię co nieco przy samochodzie zrobić.
Saab 9-5 i Citroen przede wszystkim mi się nie podobają.
Mam tez możliwość sprowadzenia auta ze Szwajcarii gdzie podobno jakieś przekręty z przebiegami nie są zbytnio możliwe. Co do Focus-a to jeszcze by mógł jak najbardziej być. Tylko do 15 tys tez nie ma aż tak wiele do wyboru.
No niby Signum Alfa 156 i 407 to ten sam segment.
Dodano po 2 minutes:
No Fabia to już na pewno nie ;p
No może Signum faktycznie za duży. Ale też nie moge powiedzieć bo lubię samochody wielkości octavia,volvo s60 ,rover 620 ,mondeo. wygodnie się nimi jeździ. Dodam też ze Alfą rocznie robiłem około 8 tys. rocznie co chyba jest niewielką liczbą.
I jeśli bym mógł prosić jeszcze inne osoby co miały 156 przed i po lifcie. Faktycznie nic lepiej?? I czy wy też tak macie że byle studzienkę mocno odczuwacie na samochodzie??
Nie idz w 407 w tych pieniądzach. W 90% będzie to mina. Focus wygląda dość ciekawą propozycją.