-
Oki zaraz jadę do domu i będę sprawdzał. Syk powietrza jest tylko przy wciskaniu hamulca, wiec to pewnie serwo, no ale zobaczę jeszcze ten wężyk o którym mówisz
OK grzebałem chwile przy aucie, nie miałem nikogo kto by depał a hamulec w momencie kiedy zatykam wężyk, zrobiłem tylko tak, że ściągnąłem wąż z pompy vacuum i odpaliłem. Oczywiście hamulec już po chwili był tak twardy że nie dało się go wcisnąć. Po założeniu wężyka na pompe od razu miękł, tak jakby był normalny i wrócił syk powietrza, więc co, serwo?
-
ja tak mialem:) dokladnie przez moja glupote odpalilem samochod i odpowietrzalem hamulce na zapalonym silniku. efekt byl dokladnie taki sam czyli hamulce odpowietrzone a pedal lekko mozna bylo wcisnoc lub jak gwaltownie sie naciskalo to wchodzil troche glebiej i natychmiast sie unosil wypychajac moja noge do gory. wymienilem serwo i wszystko bylo tak jak trzeba. jeden dzien spedzilem przy wymianie i odpowietrzalem na wylaczonym silniku wezyk podpiety od odpowietrznika do zbiorniczka i patrzylem czy jedzcze przechodza babelki w wezyku. jak przestalo wypychac powietrze to zakrecalem odpowietrznik i nastepny chamulec. dla pewnosci przelecialem wszystkie hamulce 2x. przy wymianie serwa trzeba wyciagnac akumulator, podstawke i pompe abs. pozdrawiam
-
dzięki cyna1 za odpowiedź. No ja odpowietrzałem układ na wyłączonym silniku, ale jak widać już miało się serwo ku końcowi i padło :( No nic to rozpoczynam poszukiwania serwa. Pompe abs ciężko wyjąć? Widze że masz ten sam silnik. Mocowana jest chyba na 3 śrubach, racja? Nie zapowietrzyła się potem pompa abs, normalnie dało się odpowietrzyć?
-
trzeba tez rozlaczyc pedaly od hamulca i chyba tez sprzegla. przy tej dlubbaninie uwalilem tez wlacznik elektryczny przy sprzegle i musialem kupic uzywke. trzeba na to uwazac i najlepiej wykrecic te wlaczniki przed odlaczeniem pedalow poniewaz sprezynka na hamulcu mocno odbija i gniecie ten wlacznik. jak to juz ktos powiedzial: na bledach sie czlowiek uczy :D
-
tak, to wiem że trzeba od środka serwo wykręcić, a pedał sprzęgła całkiem nie dawno rozłączałem przy wymianie pompy sprzęgła, także mam wprawę. Co prawda jestem początkującym amatorem ale myślę że dam radę :)
-
1 załącznik(i)
ja to juz wymienialem 2 razy bo raz kupilem chyba z innej alfy to serwo a potem po wyciagnieciu mojego zobaczylem inne numery. serwo dobrze dzialalo ale stwierdzilem ze wymienie na takie jakie powinno byc z takimi samymi numerami. po wymianie nie widze roznicy no ale ja sobie tak lubie pogrzebac czasem :D tamto serwo mam nadal. jak szukasz czegos taniego to mozemy pogadac. przy pompie trzeba odkrecic rurki i wyciaga sie ja do gory. po bokach masz 2 zaslepki ktory trzeba sciagnac przed wyciagnieciem jej. podstawke tez chyba wykrecalem. wtedy jest dopiero dojscie do serwa.
http://www.rzeszowiak.pl/witam-sprze...prawne-6078873
to serwo mialem zamontowane ok 2 miesiace
Dodano po 3 minutes:
w naszym wozie jest wieksze troszke serwo. ja podebralem po numerach z lancii. tamto bylo troszke inne i musialem delikatnie plytke przy pedale hamulca odginac zeby dostala do wlacznika
Dodano po 3 minutes:
nasze serwo ma podobny krztalt jak to ponizej
-
szukałem już trochę tego serwa po numerach i widzę że do fl trafiały inne niż do przed fl, w lybrach serwa o naszym oznaczeniu czyli 0204021689 nie były montowane z tego co wyczytałęm w eperze. Też mam takie zboczenie że wolałbym mieć wszystko w alfie takie jak trzeba, więc odzwę się jeśli nie znajdę takiego samego :) A co do pompy, to ona wychodzi chyba z tą całą metalową obudową?
-
jak odepniesz rurki od pompy to zostaja ci tylko 2 zaslepki po bokach, sciagasz je i pompe wyciagasz z tej metalowej oslony do gory. potem odkrecasz ta metalowa podstawke. po zlozeniu wszystkiego i w momencie kiedy juz odpowietrzylem samochod przed odpaleniem, podpinalem laptopa i przez fiat ecu scan wlaczalem pompe. tak gdzies kiedys wyczytalem ze sie odpowietrza pompe. tak tez jezdze do dzisiaj i abs jak wszystkie inne kontrole dzialaja ;)
Dodano po 8 minutes:
pompe sprzegla rozumiem ze wymieniales z powodu ciezko chodzacego sprzegla? ja wymienialem obydwie pompy, przy pedale i ta przy sprzegle bo niedosc ze ciezko chodzilo to tak jakby przy koncu pedal wpadal. ta przy sprzegle stwierdzilem ze moze byc juz wyjechana a ta przy pedale miala juz wyjechana gume przez ktora idzie bolec laczacy z pedalem. sprzeglo troszke lepiej chodzi ale dalej to nie jest to. stwierdzilem ze trzeba wymienic jeszcze ten plastik (uszczelnienie) w ktorym obraca sie drazek wystajacy ze skrzyni sprzegla. bylo o tym na forum pisane gdzies. bo to jest ostatnia rzecz jaka moze miec na to wplyw. ;)
-
Dzięki wielkie za wszelkie rady, jutro jeden z alfaholików sprawdzi czy ma takie samo serwo, bo wyciągał właśnie z 1.9 16v, i jak będzie ok to biorę.
A co do pompy sprzęgła to właśnie uszczelnienie w niej chyba padło, nie było wycieku ale w jakiś sposób zaciągała powietrze, a potem nie mogłem wbić biegów :) Musiałem odpowietrzać. Mówiąc o pompie przy sprzęgle chodzi Ci o ten wysprzęglik który znajduje się na skrzyni? Jego wymieniałem razem ze sprzęgłem jakieś 20k kilometrów wstecz bo podciekała. I co dziwne, przed wymianą sprzęgło chodziło ciężko, a przy gwałtownym przyśpieszaniu się slizgało. Po wymianie już się nie ślizga i bardzo dobrze łapie, ale pedał nadal, nawet i teraz z tą nową pompą sprzęgła chodzi ciężko. Jak wsiadam do marei jtd rodziców to mimo tego że tam sprzęgło jest już wyrobione to dosłownie pedał odrazu wbijam w podłogę, tak lekko chodzi, i zastanawia mnie właśnie czemu wciąż tak ciężko chodzi. A o tych uszczelniaczach nie wiedziałem, musze poszukać :D
-