-
Przeczyściłem wszystkie styki , wymieniłem nawet dwa przewody masy ( w bagażniku i karoseria skrzynia ) jest ciut lepiej ale dalej nie ma szału , na zimnym ciężko pali ,a na gorącym jeszcze gorzej , może to będzie któryś stukowy czujnik? bo wału wymieniłem , ile powinien pokazywać stukowy omów?
-
A co ma czujnik do szybkości kręcenia rozrusznika? A dawałeś napięcie na rozrusznik na krótko? W ten sposób wyeliminujesz problem kabli
-
Czyli najprawdopodobniej rozrusznik uszkodzony.
-
W rozruszniku w obudowie cewki elektromagnesu jest jeszcze stycznik. Bardzo możliwe że ma już wypalone styki. Czasami da się to rozebrać i obrócić styki. Ewentualnie mogą być zatarte tuleje. Tak czy siak trza go wytargać i zrobić porządek.
-
Rozrusznik jest bardzo prosty prawie jak budowa cepa:)wystarczy jedynie go wykręcić..z tym troche jest problemów. Ale opotem sam bedziesz wiedział co i jak..rozbierasz sprawdzasz co jest nie tak czy tuleje nie wyrobione bo szybko miedziane sie zuzywaja. Czesci zamienne sa tanie i kazdy da rade zrobić.chyba ze sie teafi cos z przepalenien wtedy cóż ttrzeba wiecej wymieniać. Ale tez nie jest to cos trydnego. A do tego mamy google:)i filmy na yt ..
-
To wszystko wskazuje na rozrusznik , skoro masy i akumulator dobry to tu musi być przyczyna.
Na rozruszniku jest jakiś numer? żeby zestaw naprawczy do niego dokupi?
-
Panowie dopiero 23.03 wszystko się wyjaśniło z rozruchem, jeżdżę na co dzień innymi samochodami i nie zajmowałem się alfą z braku czasu też , słuchajcie : warsztat który montował rozrusznik popełnił błąd taki ,że przez myśl by mi nawet nie przyszło- nie zakręcili przewodu plusowego tylko go nasunęli na gwint , a ten ten drugi cienki (wsuwany) był wypięty , styku nie było przewód się grzał , mało nie doszło by do zwarć i spalenia instalacji albo coś jeszcze , masakra powiem.
Pojechałem do nich , ale oczywiście pracownicy ruszają ramionami a szefa nie było akurat.
Ja czyszczę styki ( co akurat na dobre wyszło) zmieniam przewody masy a tu taki numer , brak słów ,strach samochód wstawić do warsztatu.Cóż tu więcej dodać... , oczywiści dodatkowo 150 zł w plecy.