Zawsze możesz oczyścić z brudu zewnętrzną stronę pasków a tam będzie napisany rozmiar.
Printable View
Szukajcie a znajdziecie... i znalazłem katalog w którym podane są oznaczenia pasków (i nie tylko) do wszystkich modeli AR:
http://www.celkar.pl/Katalog/paski/a.html
Mam nadzieję, że komuś się to przyda :)
Co do tych moich pasków to:
alternator - 60606518 (dł. 865 mm, szer. 17,8 mm, 5 żeber);
pompa wspomagania - 60547821 (dł. 825 mm, szer. 10 mm).
Zaskoczyło mnie jeszcze jedno te, które mam obecnie to "Ricambi Originali" :)
Paski już wymienione i na razie wygląda na to, że piszczeć/świszczeć po przekroczeniu 4.000-4.500 obr/min. przestało. Oba paski to produkty f-my GATES - za ten od alternatora zapłaciłem 29 zł, zaś za ten drugi tj. od pompy wspomagania 11 zł. Oznaczenia obu pasków widoczne są na poniższym zdjęciu :)
A propos pasków to właśnie sobie wymyśliłem, że jak będą mi przekładać silnik to paski dobrze byłoby wymienić :) Tym bardziej, że to taki 'wielki koszt' <-- chyba jedyna tania część do AR :D Tylko nie wiem, czy do klimy jest jakiś specjalny, czy uniwersalny i jak powiem sprzedawcy, żeby mi dał do klimy do 2.0 to da dobry. Bo do alternatora i wspomagania znam oznaczenia..
Mowisz ze chcesz pasek do kompresora klimatyzacji i juz on znajdzie odpowiedni w swoich katalogach :)
Co do zakupu pasków bez zaglądania pod maskę - muszę przyznać, że we wszstkich sklepach (przynajmniej tych w których byłem) radzą sobie z ich doborem bezproblemowo jeśli tylko poda się niezbędne dane samochodu :/
Jeśli chodzi o paski do 2.0, to warto sprawdzić jaką ma się obecnie długość paska.
Na zlocie w Junoszynie na pomorzu kupywałem pasek dla Mariusza. Pan w sklepie zapytał mnie o kod silnika. Miał dwie długości pasków w katalogu i nie wiedział który dać.
No właśnie problemy z paskami przynajmniej do 2.0 są. Np.: są 2 rodzaje pasków rozrządu, idąc dalej są dwa rodzaje pasków balansujących i do klimy podobno też :) Do tego dokłada się jeszcze problem z doborem uszczelki pod pokrywę i jesteśmy upieczeni :D Najlepiej wszystko porównać, lub dogadać się ze sprzedawcą, żeby sprzedał oba a potem się jeden odda (jak tak robię teraz, bo silnik mam o 30km od domu a muszę kupić wszystkie części do przekładki!)
Pozdrowionka!