hmmm jakaś nieszczelność układu musi być, i się zapowietrzać może, jak złapie powietrze to płyn podnosi jak zgasi i powietrze zejdzie płyn zasysa.....
Printable View
hmmm jakaś nieszczelność układu musi być, i się zapowietrzać może, jak złapie powietrze to płyn podnosi jak zgasi i powietrze zejdzie płyn zasysa.....
No czyli na razie jest OK. Złapałeś wzrokowo mniejszą ilość płynu wtedy gdy pompa pociągnęła. Powinno być wszystko OK. Trochę wyższy poziom w zbiorniczku nie przeszkadza. Teraz kontroluj przez kilka dni ale myślę że wywaliło Ci ze względu na :) ten nieszczęsny korek. Miałem tak wywalało mi płyn dolewałem ciągle po wymianie korka jak ręką odjął. :cool:
Plyn tak samo jak metal, gdy jest cieplejszy zwieksza swoja objętność, ja mam 24h/7 minimum, po dogrzaniu jest maximum. JEST TO NORMALNE, A ZASYANIE POWIETRZA I INNE PIERDOLY MOZNA SOBIE WSADZIC MIEDZY DUPE, gdyby tam sie powietrze zbieralo to by uklad byl 24h/7 zapowietrzony.
Od tego jest pojemniczek wyrownawczy, aby plyn sie wahal miedzy min a max, jest to prawidlowe, normlane, wporzadku nie ma czym sie martwic... Martwic sie trzeba jak gdzies bokiem zdupcy caly zbiornik
Po zgaszeniu silnika i odkręceniu korka poziom się podnosi w zbiorniczku wyrównawczym ponieważ wyrównujesz ciśnienie. Na zamkniętym obwodzie układ ma podwyższone ciśnienie i to nie ma związku z rozszerzaniem się płynu.
Zawór nadciśnienia w korku reguluje ciśnienie i tenże korek jest odpowiedzialny za ciśnienie w układzie chłodzenia.
Cytat z strony producenta płynu chłodniczego...
Więc napisałem to samo i ma to związek z rozszerzeniem/zwiększeniem swej objętościCytat:
Płyn chłodniczy zwiększa swoją objętość wraz ze wzrostem temperatury, w związku z tym wzrasta ciśnienie w układzie. Dzięki zwiększaniu lub zmniejszaniu objętości płynu chłodniczego w zależności od temperatury zapewniony jest jego przepływ po wyłączeniu silnika (pompa nie pracuje).
dla pewnosci podjedz gdzies zeby Ci sprawdzili plyn chlodniczy na obecnosc co2, zaplacisz z 20zl a bedziesz spac spokojniej ;)
Ok, w wolnej chwili zrobię ten test :) A powiedzcie mi, czy to normalne, że ten górny przewód wychodzący ze zbiornika wyrównawczego na zimnym silniku jest twardy jak kamień? Dopiero po rozgrzaniu mięknie...