-
Zrobiłem teraz test. Mianowicie włączyłem samochód na biegu jałowym i obserwowałem temperature i to co się dzieje pod maską. Temp doszła do 90 stopni wentylator juz chodził a nawiew zimny na temperaturze 28 stopni. gumowe węże ten u góry chłodny za to ten u dołu zimny wraz z chłodnicą. I to co mnie interesuje najbardziej to czy ten wąż u góry powinien być twardy czy nie??? bo słyszałem, ze to chłodzenie ciśnieniowe. Wypowie się ktoś kto wie jak powinno to wyglądać?
-
Ale po co ty robisz testy jak masz uszkodzona UPG - spaliny dostają się do układu chłodzenia i stad kłopoty. Jak będziesz dalej eksperymentował to rozerwie ci wężę
-
Niektórzy piszą, że gdy jest problem z UPG to auto ma problem z odpaleniem. U mnie jest wręcz przeciwnie bo odpala ze strzała.
-
Jeśli chłodnica nie jest nagrzana równomiernie i węże mają różną temp to może być uszkodzony termostat. Węże nie mogą być twarde jak kamień. Żeby sprawdzić UPG to najlepiej podjedź do jakiegoś ogarniętego mechanika, który zrobi test na obecność spalin(co2) w układzie chłodzenia...
Jeśli już uszczelka będzie przepalona całkowicie to wtedy może gubić kompresję i mieć problemy z odpalaniem... Oczywiście głowicę musisz oddać do planowania i sprawdzenia szczelności, ponieważ może mieć jakieś pęknięcia...
-
Okazało się, że to UPG. Przy okazji wymieniam pierścionki tłokowe. Dzięki wszystkim za porady. Pozdrawiam.