A ja też mam , przy tym czuć jak by się uślizgało ,traciło chwilowo część mocy i odzyskiwało ,coś może jak by się sprzęgło chwilowo ślizgneło.Najlepsze jest to że nie zawsze to występuje ale w najmniej odpowiednich momentach jak np, wyprzedzam.
Printable View
A ja też mam , przy tym czuć jak by się uślizgało ,traciło chwilowo część mocy i odzyskiwało ,coś może jak by się sprzęgło chwilowo ślizgneło.Najlepsze jest to że nie zawsze to występuje ale w najmniej odpowiednich momentach jak np, wyprzedzam.
Eksploatacyjne zużycie turbo.
Zaczyna ono falować. Ok. 70% aut ma to w mniejszym lub większym stopniu.
Gdy obcina moc to warto się tym zainteresować - można przy okazji softu to skorygować.
Lub turbo do poprawki :)
Podepnę się pod temat, u mnie ostatnio to zaczeło występować falowanie, wystepuje na 4 biegu, auto źle odpala za pierwszym razem. Nastawić się na regeneracje turbo czy jest szansa że to tylko egr?
Raczej EGR.
Jeśli chcesz mieć pewność to wsadź odpowiednią pełną zaślepkę przy EGR, to jest do diagnozy wystarczające.
Dziś znalazłem chwilke i wyczyściłem egr, przepustnice i czujnik ciśnienia doładowania. Egr i przepustica były nieźle zawalone sadzą, czujnik również do najczystszych nie należał. Po zabiegu i jeździe próbnej... problem zniknął :) po wciśnięciu gazu wskazówka wstaje i do puki nie odpuszczę pedału gazu praktycznie nie drgnie tak wiec to było powodem falowania :D
Mógłby mi ktoś opisać gdzie w 2,4 jest czujnik ciśnienia doładowania i jak się do niego dostać? Pzdr.
Dostaniesz się jak ściągniesz górną osłone na silniku, czujnik wkręcony jest w kolektor ssący.