-
Podłączę się pod temat, jako że ten akurat jest na "tapecie".
W miniony weekend w swojej 2,4 20v wymieniłem kompletne półosie na SKF - lewą i prawą, od skrzyni włącznie z przegubami zewnętrznymi, uszczelnieniami skrzyni i przy okazji olejem, a trzęsie nadal.
Namordowałem się strasznie, a tu taki nieoczekiwany efekt.
Co kolejne do sprawdzenia?
Opony sprawdzone, koła na nowo wyważone. Nie ustawiałem jeszcze zbieżności.
Dwumas przy ruszaniu nie trzęsie, nie daje żadnych objawów.
-
Co do mojego trzęsienia jednak winne koła. Razem z półosiami wymieniłem koła na letnie.
Kazałem w wulkanizacji sprawdzić i poprawić przód, okazuje się że felga tylna lewa do prostowania, opony dwuletnie Barumy strasznie biją. W poniedziałek robię tył i zobaczymy.
Na założonych z powrotem stalowych brzydkich zimówkach jest idealnie.
-
Osobiscie miałem lekko zwichrowaną tarcze, dosłownie minimalnie...
Od 3 biegu, przy 2000 tyś/obr zaczynało wibrować.
Zmieniłem tarcze i klocki, praktycznie wibracje ustały.
Lecz nie do końca.
Szarpiąc za przegub, czuć luz i słychać klikanie.
https://www.youtube.com/watch?v=qP_Q06Fciec
-
@piotreg kiedy miałeś bicie (trzęsienie)? Podczas przyspieszania czy przy określonej prędkości?
-
Ja jestem załamany. Zamówiłem regenerowane przez fiata koło dwumasowe za 1300zł, nowe sprzęgło, łożysko, razem wyszło 2500zł. Trzęsło nadal, wcześniej regenerowałem całą prawą półoś z przegubami, koszt 450zł. Wymieniłem w zeszłym miesiącu lewy przegub zewnętrzny na nowy (370zł). A autem jak trzęsło tak trzęsie nadal. Teraz zamówiłem amortyzatory, gumy drążka stabilizatora oraz poduszki amortyzatorów z przodu. Ktoś ma jakiś pomysł z czego może być to trzęsienie? Opony nowe, felgi proste.
-
-
Trampek, co do trzepniecia, u mnie to była rolka kompresora. A trzęsienie, to jeśli ten przegub wytrzymał 30kkm to się poprostu skończył. Ja przez kadencję Alfy, czyli 60kkm wymieniałem 4x długą półoś, 3xkrótką. Ośki za słabe przewidziano do tego silnika. Przy którejś wymianie znaleziono przyczynę występowania zbyt szybko kończących się półosi, łącznik między pedałami a kierownicą.
Spróbuj uderzyć do Cinka, możliwe że znaleźli rozwiązanie zastosowania innych półosi.