-
Ja jak kupowałem alfe, wyczytałem że rozrząd co 50000km i olej co 10000km i te wartości wbiłem sobie do głowy :) TSy są dość wrażliwe na takie rzeczy, wiec tych okresów raczej lepiej nie przeciągać.
A co do dźwięku diesla, tak jak pisze Lazy, na 99% wariator. Jest to podstawowy symptom, że już nie domaga.
-
Ja trzymam sie zasady 3 lata lub 60tys km co do wymiany rozrzadu. Koszt troche podskoczy bo sam wariator to okolo 400zl. W 1000zł powinienes sie zmiescic z calym kompletem.
Ogolnie za slabe osiagi w TS odpowiada przewaznie wariator lub przeplywomierz. Mozesz sprawdzic pod komputerem przeplyw powietrza jakie ma wartosci to bedziesz wiedziec czy przeplywomierz jest sprawny.
-
A można odłączyć przepływomierz i przyjechać sie i zobaczyć czy lepiej ciągnie ? Czy cos sie stanie ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Bardzo proszę o namiar na pozmianowy wariator za 400 zł. Kupię od ręki :-)
-
W TSach z tego co wiem ta metoda się nie sprawdza, w JTD tylko jedzie lepiej po odpięciu przepływki (jeśli jest uszkodzona). W TS trzebaby podpiąć pod kompa i tak jak Krzysiek pisze, sprawdzić wartości przepływu powietrza i napięcia przepływomierza chyba.
-
1 załącznik(i)
Gdy ja mialem problemy z moca to probowałem odpinac przeplywomierz ale skutkowalo to tym ze auto gaslo i nie dalo sie jechac. Sprawdza sie go podlaczajac pod komputer i mierzac napiecie i przeplyw. U mnie po tych pomiarach wyszlo ze nie jest w pelni sprawny.
Fot z moich pomiarow. Z tego co pamietam air flow powinien byc na poziomie 450 i voltage >4 ale te wartosci do sprawdzenia bo nie pamietam dokladnie z glowy.
U mnie po wymianie przeplywomierza moc wrocila.
Jezeli masz mozliwosc to przeprowadz taki test, moze cos wykaze
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...ie_alfa_-6.jpg
-
Przepływ powietrza 480kg/h i napięcie ~4,5V o ile dobrze pamiętam, możesz poszukać w postach bubu321. Pisał, że odchyłka ~10% juz oznacza niesprawny przepływomierz. Test wykonuje się wkręcając silnik do odcinki na luzie, na postoju.
-
Ok będę miał czas to wykonam test. Aż ta alfa, na tego tysiaka trzeba 3 dni pracować. Ile można w nią wkładać [emoji20]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk