-
Instalacja jest sekwencyjna także nie powinno być dużych różnic pomiędzy gazem a benzyną a z tego co było sprawdzane to spalania są identyczne, więc pierwsze co biorę pod uwagę to sonda, bo i silnikowi zdarzy się czasami falować na biegu jałowym ;/ z tego co też wiem pomału kończą się wtryski gazowe ale gazownik mówił, że one nie odpowiadają za spalanie, o ile mówił prawdę
-
Sam sobie możesz zdiagnozować kupując kabelek za ok 25 zł + darmowy multiecuscan.
Tematów na forum jest tyle, że na pewno nie będzie z tym problemu.
-
Hejka, w moim 2.0ts z iinstalacją sekwencyjną LPG spalanie oscyluje wokół 10l/100km.
Kiedyś skoczyło na 15/100, wizyta u gazownika, komputer, nic wielkiego nie wyczytał.
Analizator spalin pokazał za to ogromne ilości (10% chyba, ale teraz już nie pamiętam dokładnie) HC.
Dodatkowo, podczas przegazówki (na moment pod 6,5k rpm) obserwował spaliny i zwrócił mi uwagę na czarną smugę.
Jego wniosek: sonda lambda do wymiany.
Po wymianie wszystko wróciło do normy.
Pozdrowionka
-
Moja stara 155 z instalacją II gen robiła w trasie 280-300km, w 100% miasto wychodziło 240km. Ale ten wynik mnie nie dziwił, jazda raczej średnio dynamiczna i na trasie często ponad 160km/h. Także jak Ci pali 20l/100 w mieście to musisz pewnie wymienić sondę i wtedy sprawdź. A może masz sondę wymienioną na jakieś podróbkowe dziadostwo z allegro?
-
Poprzedni właściciel informował, że wymieniał ją na jakąś używaną więc może faktycznie tutaj leży przyczyna ;/