Masa albo napięcie słabe. Zmierz napięcie na aku, albo najlepiej w kabinie przy wolnych obrotach, a potem przy 2-3tys. Może altek na wolnych już nie podaje ładowania porządnie?
Printable View
Masa albo napięcie słabe. Zmierz napięcie na aku, albo najlepiej w kabinie przy wolnych obrotach, a potem przy 2-3tys. Może altek na wolnych już nie podaje ładowania porządnie?
Można sie łudzić elektryką ale prawdopodobnie pompa wody do wymiany...
Jeżeli pompa jest do wymiany, to na kompie po OBD też temp. rośnie. A omawiamy chyba przypadek, że na kompie jest OK i tylko wskaźnik w kabinie "świruje"? :)
jesli tylko wskaźnik to pół biedy :) dla spokojnego snu proponuje sprawdzić po OBD , bo przegrzanie V6 to najgorsze co moze spotkać ten silnik :)
U mnie wskazówka tez świrowała. Układ chłodzenia cały nowy - winny był alternator. Regeneracja rozwiązała problem.
dziś pojeździłem z podpiętym kompem, no i przed końcem tułania się już po mieście wskaźnik temp cieczy chłodzącej ruszył w górę i zatrzymał się na 110st :o pierwszy raz tak wysoko poszybował, przeważnie podnosił się do 100st...
No ale że podpięty jeździłem z kompem, zerkam na 'temperature wody' 99,4st - ogólnie wahała się tak 93-99, zazwyczaj ok 95. Rozmawiałem kilkukrotnie nt temperatury w v6 z czarownikiem który co nieco zna na pamięć te samochody i mówi że taka temperatura w v6 to norma, byle by na płynie chłodniczym jeździć (i jeździ).
Tak więc co mam myśleć?
Pod maską nic się nie gotuje, nie puchnie, ani nie wybucha :)
Weekendem podmienie na inny czujnik.
Najważniejsze to znać własne auto. Skoro wiesz, że przy 110 na zegarach masz 100st w silniku, to w sumie nawet lepiej niż jakbyś na zegarach miał cały czas równo 90 i nie widział tych wahań 90-100st.
Masz większe panowanie nad autem, a martwisz się dopiero jak na zegarach przekroczy 110 ;)
nie no, nie chodzi żebym panikował dopiero jak przekroczy zegarowe 110 :P
tak jak pisałem, v'ki pokazując na zegarze 90st to wg kompa zawsze było powyżej i tak, dochodziło do stu
dane dla silnika 2.5 V6:
Temp początku otwarcia termostatu: 85-89'C
Temp pełnego otwarcia termostatu: 97-101'C
Wiatrak pierwsza prędkość: 95'C
Wiatrak druga prędkość: 102'C
takie coś znalazłem w internetach :)
miał ktoś taką sytuacje? bo jeszcze myśle czy nie wina masy którejś... bo czasem podświetlanie zegarów i ics'a jest blade... a innym razem lux. może to jest jakaś przyczyna?
To jest dziwne, bo... z mojej wiedzy jasność ICS reguluje czujnik na ICS i to może się zmieniać (tak jak piszesz), ale już zegary zawsze świecą tak samo. Kojarzę jedną sytuację, kiedy mi kiedyś przygasały zegary - jak wiatrak załączał drugi bieg. Długo to nie trwało - wiatrak docelowo się zjarał i to dość widowiskowo. Także jeżeli wiatrak stawia duży opór, to wiedz, że coś się dzieje ;)
Natomiast ostatnio coraz częściej zdarzają się akcje typu uszkodzona cela w aku. I to może dawać takie dziwne spadki napięcia, bo cela raz łączy, a raz nie. Zanim nie padnie do końca to może chyba tak wyglądać...
Moze te pokretelko od regulacji podswietlenia cos nie styka? ;)