Fabrycznie od nowosci w 1.6 Ts 120 KM miałem 61ah oryginalny z logo alfa lancia fiat.
Po 8 latach wymienilem na 63ah 630A firmy Topla(z polecenia znajomego sprzedawcy) mocno odradzał produkty centry i boscha..
Z wyższej półki polecał tylko varte
Printable View
Fabrycznie od nowosci w 1.6 Ts 120 KM miałem 61ah oryginalny z logo alfa lancia fiat.
Po 8 latach wymienilem na 63ah 630A firmy Topla(z polecenia znajomego sprzedawcy) mocno odradzał produkty centry i boscha..
Z wyższej półki polecał tylko varte
Otóż to. W bosch płacimy za markę, a centra łapie zwarcia w celach. Centra Futura to porażka, co 10 aku reklamacja ;) jutro dokładnie napisze Ci jaki aku wsadzić do twojego auta.
Pierwsze słyszę żeby ktoś na centrę narzekał.
no widzisz, ja natomiast spędziłem mnóstwo dni w sklepie w którym prowadzi sie handel aku, i wiem ile ludzi narzeka, i ile reklamacji przychodzi :) Może nie na każdą centre, ale w Futurach cele masowo siadają.
Ją mam futurę i narazie nic, czas pokaże, ale stawiam na polską markę. Miałem Boscha silver i niby dobry po 4latach zaczął padać ale za tą cenę to za mało
Dlatego ja biere zawsze te z niższej półki cenowej heh :) W 146 mam "Gildie" 74, PO roku posiadania we wroclawiu padl mi alternator, i z wroclawia do zgorzelca wrocilem bez alternatora, aut w garazu doslownie samo zgaslo :) A rano? Odpalilo, akumulator sie zregenerowal w takim stopniu że raz auto odpalilem :P Oczywiscie pozniej naładowałem prostownikiem i do dnia dzis jezdzi, juz chyba 3rok :) a za aku dałem 270zł :)
Ja mam Mastera (2 linia centry), kupionego w sklepie firmowym centry
Wyryte rantem felgi
Według katalogu jaki jest u kolegi w sklepie obojętnie czy przed liftem czy po akuma to 60ah. 53 też by się dało radę ale jednak ja bym wsadził taki jaki zaleca katalog ;)
A w 1,6 105Km 147 ;) Jaki był w oryginale aku ?
i Jaka długość
W Roverku mam Tople 55ah 480A ale wymiary 242*175*175
Varta silver 54ah 530A 207*175*190 280zł
Jenox 56Ah 580A 242*175*175 180zł
Alfa Często jest sporo odpalana na małych odcinkach a podobno im mniej pojemności tym szybciej doładuje.
Myślę nad tym Jenox Pojemność OK 56Ah i prąd 580A
Gdzieś czytałem że do 1.6 ts 105Km pisze 50/60 Ah
Ie wazne czy 105km czy 120km...ten sam alternator.