Czy chodzi ci o 245 konne 2,2 JTS z kompressorem ,czy Autodelta ma też turbo w ofercie???
Printable View
Chodziło mi oczywiście o kompresor. Turbo jest w ofercie ale tylko dla 2.0 TS (i tam moce wahają się w okoliach 230 KM), co oczywiście nie dotyczy 159. My goof... jak mawiają pobratymcy inzynierów Autodelty.
Błąd jednak nie zmienia moim zdaniem faktu, że ta oferta jest konkurencyjna wobec 3.2 V6.
Rafter, chyba do Twojego ideału jest blisko bo ja widziałem wersję 2.4 JTDM w wersji Q4, a że widziałem ją u nas w salonie Fiat AR w Bielsku to nie sądze że ktoś sobie zrobił jaja i po prostu dokleił znaczki. O ile się nie mylę to była z 2008, cena atrakcyjna bo poniżej 100, było kilku zainteresowanych ale znajomy który sprzedaje używki mówił że na razie się "mocują" to znaczy on nie popuszcza i klienci też. Dodam jeszcze że był to czarny SW.
Następnym razem przyjżę się dokładnie i upewnie, ale sam się dziwiłem że 2.4 też biega z napędem na 4 koła, może oficjalnie jest ale nie ma jej po prostu w polskiej ofercie.
Na stronie AlfaRomeo.pl nie oferują pozatym już wogóle 159 3,2 V6 Q4. Pewnie ze względu na małe zainteresowanie.
Co do porad dla kolegi to moja dobra rada: zapomnij o V-ce. Powód prosty, spalanie to minimum 14 litrów przy zmianie biegów w okolicach 3.000. Polecam lekturę Ostatniego Top Gear, w którym redaktor frankowski na trasie jeżdżąc z lekką nogą uzyskał wynik zbliżony do tego co podałem. Mój znajomy jadąc do Warszawy spalił średnio 16 i o dziwo nie dociskał. To naprawdę nieporozumienie. Nie mówię że Alfa powinna jeździć o kropelce, ale popatrzmy na konkurencję bmw 3.0 pali średnio 11 litrów mając 280 kucy i również napęd 4x4, napeno nie tak dobry jak w Alfie, ale liczby mówią same za siebie.
Ah, no i jeszcze jedna uwaga, tankowanie 70 litrowego baku co 300 kilometrów spędzonych w mieście ... Oceńcie sami ...
Pozdrawiam!
Nikt nie robił sobie jaj Mojax ,tak jak napisałem wcześniej 159 z silnikiem 2,4 JTDM z napędem Q4 zaczęli łączyć po FL w 2008 roku ,nie wiem dokładnie od którego miesiąca (napewno nie od stycznia bo była wtedy przerwa technologiczna w fabryce).Pamietam na poczatku 2009 roku któryś z dealerów z południa Polski (chyba Euromot)wystawił do sprzedaży tę wersję w sedanie za 144 klpn ( nieużywana ale z 2008 r.). Natomiast kolega iboss wyrażnie daje do zrozumienia że spalanie go nie interesuje więc mocna benzyna powinna mu przypasować;)
tylko wtrace silniczki 2,4 jtdm sa naprawde godne polecenia, pamietam jak kupilem swoja co prawda 156 ale jak wsiadlem i po krotkiej przejazdzce zastanawialem sie czy to diesel bo wogole go nie slychac tzn nie slychac terkotania jak to ma miejsce w vw np, po za tym bezawaryjnosc, osiagi i zawsze mozna go chipem potraktowac i masz ponad 200 konikow fakt ze spalanie cie nie bardzo obchodzi ale ten silniczek i pod tym wzgledem ma wyniki co najmniej zadowalajace.
...no i nie uwazam ze jest jakos uciazliwie ciezki a w furce jak 159 tymbardziej ta masa jest rozlozona inaczej wiec bedzie ok
sam mam zamiar kupic 159 w niedalekiej przyszlosci i to wlasnie bedzie 2,4jtdm
pozdro
3.2 opisywali w TG. średnie spalanie 21litrów/100km, zasięg w W-Wie to ok. 300KM przy pełnym baku. kupywanie tego silnika to troche wariactwo :D pali wiecej niż 911 a osiągi sporo gorsze
Rzeczywiście Mat masz rację , już w 2007 było to połączenie silnika z napędem.Wystarczyło przeszukać rynek wtórny i najstarszy egzemplarz jaki znalazłem to lipiec 2007.:confused: