Mi w ubiegłym roku sprzęgło wpadło w podłogę - skończyło się wymianą wysprzęglika a przy okazji sprzęgła i koła dwumasowego :)
Jeśli okaże się, że to wysprzęglik to mam jeden prawie nowy na sprzedaż.
Printable View
Mi w ubiegłym roku sprzęgło wpadło w podłogę - skończyło się wymianą wysprzęglika a przy okazji sprzęgła i koła dwumasowego :)
Jeśli okaże się, że to wysprzęglik to mam jeden prawie nowy na sprzedaż.
Nie ma co wymieniać pompy sprzęgła na pałę, bo po pierwsze nie jest to fajna robota, a po drugie jest mała szansa że to jej wina.
Ja przy podobnych objawach tak zrobiłem, i nic się nie zmieniło. Winne było sprzęgło (docisk).
Ale jeśli masz wysprzęglik na zewnątrz skrzyni (u mnie niestety w środku) to zacząłbym od niego. Plus oczywiście wymiana płynu i odpowietrzenie.
U mnie jeszcze w 156 2.0 JTS było identycznie. Pewnego dnia pedał wpadł w podłogę i było zero oporu. Wszystko suche i bez wycieków. Winowajcą był uszkodzony wysprzęglik. Jako, że tam był centralny to od razu wymieniłem kompletne sprzęgło za jednym zrzucaniem skrzyni.
Ja już dwa razy przeszedłem ten temat i za każdym razem winna była pompa. Różnica tylko taka że u mnie dało się podpompować sprzęgło i raz tak 120km jechałem pompując przed każdą zmianą biegów ;)
Wyryte rantem felgi
Na pierwszy ogień idzie pompa.niedaje ciśnienia.
Ok Panowie,pompa wymieniona i dupa,i teraz pytanie ,bo z tego co sie dowiedzialem sa niby dwa tzw wysprzegliki,jeden to cos z łozyskiem i drugi,oba mam wsrodku(tzn w skrzyni),który bedzie winny?
Wysprzęglik jest tylko jeden.W jtd występuje wewnątrz skrzyni........więc jak będziesz miał skrzynię na wierzchu to proponuje zmienić sprzęgło.
zapomnialem ,auto niby zony wiec silnik 1,6 TS:)
W 156 i 147 jtd spotkałem tylko na zewnątrz ale w 159 jtd wszystkie jakie widziałem miały wysprzęglik wewnątrz.Z opisu przy nicku wynika że kolega ma 159......Jeśli mówimy o 147 1.6 TS to wszystkie które robiłem miały wysprzęglik wewnątrz.Pozdrawiam