W klapach i EGR bym upatrywał problemu. EGR podmienić z innej i zobaczyć czy się poprawiło, bo że jest wyczyszczony to nic nie znaczy.
Printable View
W klapach i EGR bym upatrywał problemu. EGR podmienić z innej i zobaczyć czy się poprawiło, bo że jest wyczyszczony to nic nie znaczy.
Dlatego najlepiej wywalić z softu obsługę egr i klap odwalic raz brudna robotę z ich usunięciem i problem z głowy. W kolektorze zawsze się znajdzie trochę syfu choćby z odmy właśnie czy egr
Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka
Gadanie o przebiegach w samochodach to jak rozmowa o zarobkach albo polityce czy sytuacji w kopalniach.daj mi auto a doprowadze ci jego silnik w 3 miesiące do stanu w jakim masz normalnie użytkowany w 10 lat .liczy się tylko i wyłącznie stan techniczny.
Witam
Dziękuję wszystkim za odpowiedz.
Pytanie teraz czy lepiej usunac klapy czy kupic kolektor bez klap od 156? A jesli wywalac klapy to jak to poprawnie zrobic zrobic w tym modelu bo tu nie mam doswiadczenia ?
CO do EGR to pod kompem pracuje prawidlowo ale tez juz myslalem aby go wylaczyc pomimo, ze jest dobry bo znow zasyfi caly kolektor.
Egr możesz na początek do testów zaślepić pełną zaślepką bez dziur (możesz kupić np na allegro)
Odnośnie zaslepiania to podobno kolektor w 156 2.4 ma identyczne mocowania i przekroje, więc możesz takiego szukać. Zaslepienie to albo spawanie otworów + planowanie powierzchni styku z głowicą, albo wkręcenie dedykowanych zaślepek (widziałem na allegro). W praktyce każde z tych trzech rozwiązań daje taką samą skuteczność
Możesz np na drodze początku wywalić egr i zobaczyć reakcje, zaślepki albo do spawania zawieźć i po sprawie auto jak z obrazka
Jak zaslepke wstawisz to wywala błąd P1238 ale powinien się zachować lepiej jeżeli faktycznie to egr
Witam
Znalazłem kolektor od 156 za trzy stówki. Moim zdaniem to lepsze rozwiązanie niz zabawa w spawanie jednak. Co do EGR to założę z drugiej alfy na chwile i zobaczę co sie będzie działo. :)
Dzięki raz jeszcze za wszystkie porady.