-
@konrad
Wsteczny bieg nie jest synchronizowany, nawet w nowych autach zdarzy się, że nie wskoczy, ja w poprzednim aucie miałem to samo przez 5 lat użytkowania, czasami nie wskoczył do końca i wajha była w położeniu R ale w skrzyni nie był spięty wsteczny, dopchnięcie drążka czasami powodowało zgrzyt. Lepiej wyrzucić na luz, puścić sprzęgło i spróbować znowu wrzucić wsteczny.
-
Dzięki, w takim razie przestaje się martwić :D
-
@Przemek147 - zaskoczyć Cię?
Zerknij do instrukcji obsługi na stronę 303 ;)
Jeśli mówimy o 1.9JTD, to jednak jest inaczej
dla 8v: "5 biegów do jazdy do przodu i bieg wsteczny; wszystkie zsynchronizowane"
dla 16v: "6 biegów do jazdy do przodu i bieg wsteczny; wszystkie zsynchronizowane"
-
@mateuszszar
Dzięki za info! faktycznie u mnie wsteczny wchodzi zawsze ;)
jednakże w TS'ach chyba nie jest synchronizowany ?
-
Tak. TS na 100% nie mają zsynchronizowanych. U nas jest inaczej. Podczas toczenia możesz spokojnie wrzucać wsteczny. Czasami nawet lepiej wchodzi, jak samochód się toczy, niż jak stoi.
-
Ja mam własnie 1.6 TS. Jeżeli nie jest zsynchronizowany to nie powinno się zmieniać biegu jadąc, tak? Nie wolno czegoś jeszcze? Bo nie wiedziałem o tym szczerze mówiąc :D
-
Tak. Jak jest niezsynchronizowany, to nie wejdzie podczas nawet delikatnego ruchu, albo wejdzie z zgrzytem.
-
Witam panowie mam pytanie w sprawie sposobu odpowietrzenia sprzęgła po wymianie pompki w w alfie 147 1.6 TS .120km
Zamierzam ją wymienić bo objawy na to wskazują ale za chiny nie wiem jak odpowietrzyć bo na wysprzęgliku jest odpowietrznik ale nie da rady go ruszyć jest na stałe z nim. Czy on się otwiera pod wpływem jakieś siły ??
-
Odpowietrznik powinien normalnie się odkręcić za pomocą klucza. Pewnie mocno zapieczony.