-
Działa. Wszystkie programy działają. Okazało się że winne były sterowniki. po przeinstalowaniu ręcznym najpierw port USB potem COM i wszystko działa. Dzisiaj już nie chce mi się nic robić ale jutro postaram się dla potomnych opisać szczegółowo co i jak.
-
Witam. Mam ten sam problem. Mógłbyś sie podzielić jak go rozwiązałeś? :)
Z góry dzieki :)
-
Podstawowa rzecz to jakich sterowników użyłeś? Podaj wersję oraz jaki system operacyjny.
-
System to Windows 7 (do tej pory wszystko śmigało).
Sterowniki reinstalacja z płytki, którą dostałem jak interfejs kupowałem (działało do tej pory na tym sterowniku). Trzeba tam w zaawansowanych ustawieniach portu pozmieniać czas opóźnień i wartości odbioru i transmisji (wg instrukcji odpowiednio na 1 i po 1024). Czy zmieniłem czy nie to dalej to samo. Ściągnąłem także te ze strony viakena i nic nie pomogło.
Dane o sterowniku z płyty CD:
Dostawca sterownika: FTDI
Data sterownika: 2010-11-23
Wersja sterownika: 2.8.8.0
-
Wywal sterowniki z menedżera i ręcznie wskaż te które Ci wczesnej działały. Najprawdopodobniej ściągnąłeś jakieś aktualizacje do Windowsa i sterowniki się podmieniły. Dokładnie chodzi o ten sterownik od USB
-
Aktualizacje windowsa mam wyłączone, chyba że sam sobie ściąga bez mojej zgody. Też próbowałem jak mówisz, by deinstalacje i od nowa te stare zainstalować, ale nic to nie dało. Program jak i komputer widzi interfejs, ale gdy zrobię test w FES czy MES to wyskakuje to samo co Tobie. To samo na kilku autach i kilku laptopach, wiec ewidentnie wina albo interfejsu albo sterowników. :/
-
To jest szansa że masz uszkodzony interfejs skoro wcześniej działało i nagle przestało. porobię wieczorem zrzuty ekranu z ustawieniami jakie mam i Ci podeślę do porównania czy masz tak samo
-
Okej, byłbym wdzięczny ;)