Ciekawe bo bardzo dużo skrzyń manualnych ma chociażby bagnet i nie lejesz pod korek.
Printable View
Nie spotkałem się z tym żeby w manualnej skrzyni biegów był bagnet (co innego w automatach), ale skoro tak piszesz, to pewnie w jakichś autach tak jest. Tak czy siak, oleju nie wymienia się wlewając określoną objętość, tylko do pewnego poziomu (czy to do przelania, czy ewentualnie na bagnet), a ile litrów wyjdzie to już drugorzędna sprawa.
Jest chociażby w nissanie micrze albo w peugeocie.
no tak ale przeciez jak jest np w instrukcji ze do silnika wchodzi 5l to przeciez nie lejesz na slepo 5l. nie wszystko wyplynie zawsze, chyba ze rozbierzesz silnik/skrzynie
Kolego Viader nie wiem przez jaki korek napełniałeś tą skrzynię ze po 1,5l się przelało. Z tego co widać to tam jest jedynie korek wlewowy i spustowy nic więcej nie ma, a otwór wlewu jest na samej górze jak wlałem 1,5 to ledwo co tam było.
Powiem Ci że to dziwne bo ja wlewam 5l i mam minimum Ale nie będę się kłócił bo forum nie jest od tego a i temat nie o tym :) Mieliśmy gadać o oleju do skrzyni.
Instrukcja do polifta jak w mordę podaje 5l do silnika. Ja zawsze wlewam te 5 i mam olej na max. Pewnie zależy jaki się wsadzi filtr bo są przynajmniej ze 2 rodzaje i ile kto czekał aż olej spłynie.
Filtr niby taki jak powinien być A czekam zawsze z 10 min aż skapnie. Ale jak mówiłem temat nie o tym.