benzyna ekstrakcyjna to nie rozpuszczalnik, a jak się boisz benzyny to zawsze jest IPA alkohol izopropylowy 12zł/L
Printable View
przed czyszczeniem ręcznym jeśli mocno brudne radzę pierw przedmuchać kompresorem, nawet najmniejsze ziarenko piasku (czy brudu zmieszanego z kurzem) spowoduje głeboką rysę, no i odradzam używania reczników papierowych- spowodują rysy jak po papierze sciernym.... Ja używam mikrofibry i jest ok
W ASO FAP przy okazji serwisu posprzątali i umyli auto, tyle że przy okazji porysowali szybkę (auto miało ledwo 2000 km przebiegu i się troche wkurzyłem), nie chciało mi się do nich jeździć z reklamacją (inna sprawa że zorientowałem się dopiero pod domem), ale generalnie to jak potem oddawałem na zmianę oleju to zaznaczałem że nie życzę sobie żadnego sprzątania/mycia.
Jak ktoś przećwiczy metodę na usuwanie rys, prosze o info w wątku.
daj lepiej fotę jak to wygląda u Ciebie
Jeśli da się zdemontować obudowę, by szybka byla na wierzchu, to można wyciąć i nakleić folię, taką jak do ochrony wyświetlaczy tabletów.
pzdr, tadzikpl
pomysł z folią może się okazać całkiem niezłym a może nawet jedynym sensownym zabezpieczeniem szybki zegarów. Dziś akurat sie troche przyjrzałem swojej (światło padało z tyłu auta) i wyglada to koszmarnie , jeszcze nie widziałem aby szybka plastikowa była tak podatna na dotknięcie. Nawet przejechanie po niej lekko czystym palcem (a zapewniam że palców nie mam jak papier ścierny ;) ) zostawia rysy, powiem więcej , miękka ściereczka z mikrofibry która nie ma prawa nic porysować też pozostawa rysy (nie uwierzył bym gdybym sam nie zobaczył) . Czyszczenie czymkolwiek rysuje tylko tą szybke, są to mikrorysy ale są . W normalnym użytkowaniu tego nie widać ale jak stoimy autem w jakims ciemnym miejscu z wyłączoną stacyjką i światło pada z tyłu pod pewnym kątem to dopiero widać te "efekty"
plastx i płatek kosmetyczny i będzie jak nowa. Do tego jak czyścić to tylko w ten sposób- jakiekolwiek inne fibry i środki rysują
płatkiem z wodą to próbowałem lekko przetrzeć z kurzu zaraz po tym jak kupiłem panel zegarów i też rysy zostały (i to były pierwsze rysy na szybce bo przed tym nie było ani jednej) , chyba że ten środek zrobi cuda ale plastik to plastik bedzie się i tak rysował mniej lub wiecej bo taką ma powłokę .
Ja po prostu jak mam przetrzeć szybkę biorę płatek trochę "plast x" i jazda potem na sucho docieram kolejnym płatkiem i jest oki - we wszystkich włoskich ale np w Cicivu to samo- rysuje się od patrzenia.
A jak to się zachowuje na czarnym plastiku, nie zostawia białych śladów?