Dziwne rzeczy opowiadasz. U mnie przebiegi z licznika i z ics są identyczne, resetowane w tym samym momencie. Moze odczytujesz jakies parametry z wbudowanej navi.
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Dziwne rzeczy opowiadasz. U mnie przebiegi z licznika i z ics są identyczne, resetowane w tym samym momencie. Moze odczytujesz jakies parametry z wbudowanej navi.
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
podglądam parametry w opcjach TRIP i właśnie to mnie dziwi że jest inaczej ostatnio kasowałem przebieg po tankowaniu takie miałem wskazania liczba przejechanych kilometrów w liczniku wynosiła 504 w ICS 453 różnica 10%
Ja dzisiaj zrobilem test, tempomat, wskazowka na 100 i reset w ics. Na ics predkosc 99,5 , na gps 92. Kilometry zawsze mi sie pokrywaly. Od kupna samochodu tak masz? Moze od jaliegos innego silnika jest?
Zmieniałem licznik ponieważ miałem problem z nieświeceniem niektórych kontrolek, po wymianie wydawało mi się że było dobrze ale wcześniej dużo nie jeździłem, teraz muszę dojeżdżać do pracy a że używam Janosika to zacząłem się zastanawiać o co chodzi z tą prędkością. Dodam że ostatnio właśnie coraz częściej mam problem z ABS który potrafi się wyłączyć bez powodu nie podłączałem jeszcze pod komputer ale sądzę że problemem może być któryś czujnik.
No to może być odpowiedź. Po pierwsze czujniki absu muszą być sprawne (co nie zmienia faktu że odczyty powinny b yć na budziku i kompie te same). Po drugie zmieniłeś licznik. A przecież algorytm przeliczania może być z innym błędem. Inaczej wykaliborwane. Impulsy są te same, ale zarówno ICS jak i licznik przeliczają je same. To nie jakiś wspólny sterownik zlicza i podaje przebieg tylko z jednego źródła brany jest impuls a każde urządzenie je przelicza. Widocznie trafiłeś na licznik z jakiegoś auta ze skrajną kalibracją. Stąd ten rozrzut.
W takim razie poszukam chyba faktycznie nowego licznika bo raczej tego nie da się wykalibrować w ASO ? chociaż pierwszą rzecz to muszę ogarnąć ten ABS bo ostatnio robi się to coraz bardziej irytujące.
a nie możesz z 2 licznikow zlozyc jeden?
W moim starym z tego co pamiętam nie działały kontrolka od ASR i hamulca ręcznego, nawet niezapięcie pasów działało inaczej bo w starym świeciło kilkanaście sekund i potem przestawało w nowym świeci cały czas jak jest niezapięty. Po podłączeniu się do programem MES do licznika był błąd z komunikacją niestety nie dałem rady go usunąć bo MES się po kilku sekundach rozłączał.
Kontrolki się wymienia. Lutownica diody i już.
Marku czy nie działająca dioda spowoduje pokazanie błędu po podłączeniu MESem ? bo z tego co pamiętam błąd dotyczył komunikacji jakiejś tam :P
p.s. jak się dobrze zastanowię to raczej diody były sprawne najgorzej że dla testu w starym liczniku zrobiłem białe podświetlanie :) najwyżej przełożę tarcze.