-
Bardzo dobrze ze teściu miał rację w twoim przypadku.
a Jeżeli idzie za dużo benzyny a silnik jej nie spala to co się dzieje na jaki kolor kopci???? raczej na czarno a nie biało. W dieslu jak wtrysk np leje to wystąpi dymienie na biało.
A co do zasady TS silnik wyposażony jest w podwójny zapłon, tzn. na każdy cylinder przypadają dwie świece zapłonowe, Polepsza to spalanie mieszanki paliwowej a nie jej dopalanie. uszkodzenie jednej ze świec nie spowoduję objawów opisanych przez kolegę.
-
Witam serdecznie. Po dość długim czasie nie odzywania się w wątku (szkoła, praca - wypadło z głowy), diagnoza została postawiona :edziamaruda:. Niestety winna okazała się być uszczelka pod głowicą, żadnego masełka pod korkiem wlewu oleju nie uświadczyłem, lub zbyt rzadko na to zwracałem uwagę. No ale cóż, decyduję się reanimować moją Bellę :). Ile to może kosztować? uszczelka pod głowicę, kolektor, planowanie + szlif + reszta części? Mechanik zaśpiewał coś koło 850 z robocizną, to dobrze? Czy jechać do innego. Pozdr, Michał!
EDIT: przy okazji zdecyduję się wymienić rozrząd
po wymianie przepływki zbiera się lepiej/ co do spalania cieżko mi powiedzieć, bo nie ruszam samochodu już w ogóle do czasu zrobienia uszczeleczki, ale nadal kopci dziad :(
-
Mnie w ASO ze wszystkimi uszczelkami wyszło 1300 :V
i skoro jesteś z Polkowic, to NIE POLECAM ASO fiata w Lubinie
-
ASO postaram się uniknąć bo jeszcze chcę wymienić rozrząd, a skasowaliby mnie zapewne jak za zboże :mad:. Dzięki za odpowiedzi Panowie, będę zdawał relację co i jak, pozdr!
-
Witam, chciałbym się podpiąć do tematu. Moja Bella jest wspomagana podtlenkiem LPG, mimo to ewidentnie czuć zapach benzyny. W lato to aż niemiło z otwartą szybą jeździć. Myślicie, że to sonda? Czy przygotowywać się na wymianę tłumika?
- - - Updated - - -
W ASO Fiat-AR Opole, za wymianę rozrządu z napinaczami, wariatorem oraz olejem i filtrami krzyczą 3200 zł.