Sprawdź prąd wzbudzenia alternatora. Możliwe że gdzieś śniedź sie wkradła. Tym bardziej, że mamy teraz bardzo wilgotno. Problemy z niskim prądem wzbudnym mogą objawiać się świecącą kontrolką mimo, że altek coś tam ładuje.
Printable View
Sprawdź prąd wzbudzenia alternatora. Możliwe że gdzieś śniedź sie wkradła. Tym bardziej, że mamy teraz bardzo wilgotno. Problemy z niskim prądem wzbudnym mogą objawiać się świecącą kontrolką mimo, że altek coś tam ładuje.
Ris, z tego co ja czytałem to nie każdy układ prostowniczy musi się legitymować napięciem ładowania ponad 14V. Zwłaszcza w dość leciwych autach. A kontrolka ładowania nigdy się nie zapala przy spadku rzędu dziesiątych wolta od nominału.
Marku ja napisałem o książkowych parametrach, a kontrolka oczywiście nie zapali się jak napisałes przy małym spadku ale kontrolka to objaw, że trzeba się zainteresować o co kaman. Czasem wystarczy kabel prądowy alternatora ten grubszy odpiąc mocowanie i wyczyścić a czasem trzeba mu (altkowi )zapodać remont lub wymianę w zależności od kosztów.
To nie prąd tylko napięcie a to dwie różne sprawy. O ile napięcie sobie możesz zmierzyć multimetrem to prądu już nie. Polecał bym kol. Jarek' sprawdzenie przewodów, złączek i wszelkich połączeń , szczególnie połączeń kabli masowych. Jeśli to będzie ok to w drugiej kolejności szczotki - regulator lub ubita któraś dioda prostownicza w altku może być
Prąd też zmierzy :)
Ale to mu nie jest potrzebne. Zmierzy prąd poboru :)
Ale tu jest problem z ładowaniem a nie poborem . Może sobie zmierzyć najwyżej prąd poboru żarówek ;) multimetr ma 10 a lepszy 20A. Prąd ładowania to kilkaset A. Ja pisałem że nie zmierzy jakby chciał mierzyć prąd , ale to dlatego że kolega pomylił prąd ładowania z napięciem ładowania :) Napięcie ma nie najgorsze a skoro mu świeci kontrolka to może dlatego że alternator prądowo mu nie wyrabia