a jaka do V6 osłona idzie, bo juz sie gubie... , jakieś linki itp, mile widziane
Printable View
a jaka do V6 osłona idzie, bo juz sie gubie... , jakieś linki itp, mile widziane
nie masz trzech katów,. Może iść niemal równa, do jtd potrzebne jest wycięcie na wlot do intercoolera.
Do 2,5 jest niby wlot, który ma za zadanie kierować powietrze do tej chłodniczki oleju przy filtrze oleju, ale to raczej teoretyczne założenia, jest on zasłaniany przez, bodajże część sanek.
Uwież mi, wiem co mówię, bo trochę poświęcilem na to czasu projektujc swoją z alu.
nikt nie wie po co jest to wycicie po stronie pasazera.
OSŁONA SILNIKA ALFA 156 SUPER QUALITET (617854772) - motoAllegro
zastanawiam sie nad tym, warto kupić czy moze te szwedzkie cos tam to kit:D i zwykła z ABS kupić o taka
OSŁONA SILNIKA ALFA 156 SUPER QUALITET (655972665) - motoAllegro
Osłony są dlatego różne, ponieważ np w JTD 1,9 musi być dziura na dolot powietrza do Intercooler'a, więc po prawej stronie (stojąc przed autem) jest wycięcie na to lub profil, który właśnie trzeba wyciąć. Jednakże nie polecam tych osłon zbytnio bo są zrobione ze słabej jakości i mało elastycznego plastiku, pękającego szczególnie zimą, gdy twardniej on najbardziej i nawet koleina w śniegu może ją połamać. Zwróćcie uwagę z jakiego plastiku sa one wykonane (PP, ABS lub PCV) i jeśli taka by była to radzę tą z ABS. Zresztą, niech mi ktoś powie czym jest to magiczne "szwedzkie tworzywo" i do tego z niemieckim podtytułem "Super Qualitat", gdzie sprzedawcy sami sobie na dwóch różnych aukcjach zaprzeczają...?
Dlatego ja zainwestowałem w ALU :)
Moja oryginalna jest identyczna ja ta : http://allegro.pl/oslona-silnika-alf...208823653.html
Wnosze z tego ze "SUPER QUALITET" to coś jakby seryjna osłona.
Niestety i "SUPER QUALITET" poległ w konfrontacji z polskimi drogami.
Najpierw pod wpływem wilgoci odkleiła sie osłona termiczna potem osłona sie wygięła od temperatury i opadła tak z 3 - 4 cm. Na tej wysokości już niedługo trzeba było czekać jej końca. :)
Teraz rozglądam sie ze blaszaną. Myślę ze na dłuższą metę będzie lepszą inwestycją.
co sądzicie o tej osłonie
http://allegro.pl/oslona-silnika-pod...298555986.html
na co to najlepiej przykręcić? bo nikt nie oferuje kompletu z wkrętami/zaczepami
Ale taka osłona chyba tylko od brudu chroni, bo raczej nie od uderzeń w miskę, ja bym zainwestował w alumkę.
Witam
Oryginalnie w pasie przednim i z boku w przedniej czesci nadkola , oraz z tylu w sankach powinienes miec zacisniete tulejki z gwintem , przod i boki na srube M6 , tyl zalezy , bo spotkalem sie z srubami M6 i M8 .Jeszcze po jednym uchwycie jest w kazdej oslonie wewnetrznej nadkola.
Oryginalne sruby do oslony sa na klucz typu Torx, i w tych miejscach jest przykrecana oslona.