Odpada, nie mam żadnych znaków - nigdzie ;D
Blokady już ogarnąłem, teraz muszę jeszcze jakoś odblokować napinacz.
Printable View
Odpada, nie mam żadnych znaków - nigdzie ;D
Blokady już ogarnąłem, teraz muszę jeszcze jakoś odblokować napinacz.
C1 C2 C3 C4 - to są oznacznia wałków zaczynając od głowicy od strony grodzi:
C1- wałek wydechowy głowicy 1 (od strony grodzi)
C2 - wałek ssący głowicy 1
C3 - wałek ssący głowicy 2
C4 - wałek ssący głowicy 3
Przykładowo: C3 A-SX-6-CIL - trzeci wałek na szóstym czylindrze
C3 - trzeci wałek
A - wałek ssący
6-CIL - 6 sty cylinder
W oryginalnych są chyba inne oznaczenia.
bussoholik
Dzięki za rozpiskę, jeden z forumowiczów już mi pomógł przez PW.
Niestety w moich blokadach ktoś się chyba pierd...ął w oznaczeniach, bo C1 i C2 są odwrotnie opisane (C1 pasuje na wałek ssący a C2 na wydechowy) ;D
Stąd też problem ;)
Pytanie:
Jak "odblokować" napinacz paska rozrządu, bo naciągnąłem i nie wiem jak poluzować, (bez tego nie ruszę dalej) ? ;D
Podobno kluczem do szlifierki katowej+lusterko
Odgrzewam kotleta, ale szukam informacji gdzie kupić ori blokady do 3.0 (CF2).
HP już nie produkują, Quatros i Tesam odpadają. Znalazłem jeszcze KS TOOLS, BGS 9227 i te, które może ściągnąć TaniFiat (podobno 100% oryginały, w plastikowym pudełku, te niedopinające się na dwóch krzywkach, ale ustalające dobrze).
Co polecacie?
Mam te od Taniego i są do du... Poprawiałem je u frezera ale i tak te od ssacych nie siadaja idealnie. Tak naprawde uzywam ich tylko do zablokowania przed zdjęciem paska a później ustawiam na znaki na wałkach i jest miodzio - moneta stoi :) Podstawa to idealnie ustawione GMP
Czyli co, zrezygnować z zakupu i trzymać się tylko znaków? Oryginały to te ze zdjęć (nr 1870896600)?
Załącznik 282640 Załącznik 282641
Ja mam wlaśnie te w czarnym pudełku o takim samym numerze. Kuba też na FB pisał że są do bani a jemu kiedyś udało się kupić dobre i ich używa. Ustaw porządnie GMP a walki na znaki i powinno być git. Oczywiście musisz zachować mega dokładność no i wiadomo przed złożeniem wszystkiego do kupy trzeba to sprawdzić - dwa obroty wału i wszystko musi się pokrywać. A co samego GMP to warto tez poczytać o prawdziwym TDC - głównie filmiki angielsko języczne.
Rozumiem, że GMP najważniejsze, ale skoro blokady nadają się tylko do tego, żeby zdjąć pasek, to ich zakup mija się chyba z celem...