-
Ja nie składam oferty handlowej (nie zalinkowałem również strony) , napisałem, ze jeśli ktoś jest zainteresowany to zapraszam do rozmowy na priv. Owszem zareklamowałem się przy okazji ale doradziłem jaki olej moim zdaniem będzie bardzo dobrą (jeśli nie najlepszą) propozycją a mam porównanie bo sam lałem Motula X-claean, Penrite Enviro+ i Specola Spec Premium c3 5w40 (co prawda do innego silnika ale jednak). Na Selenii też kiedyś jeździłem co prawda zupełnie innej ale jednak.
-
Do tego silnika w zupełności wystarczy motul cena średnią ok 135zl za 5 l.
Wysłane z mojego QUANTUM_2_500 przy użyciu Tapatalka
-
Ja również polecam Penrite Enviro +. Zrobiłem 10 tysi i wymieniłem. Mój mechanik się zdziwił że wymieniam olej który jest w tak dobrym stanie a i filterek przelotowy przed turbiną nie miał śladów żadnego nagaru na sitku więc go tylko umyję i wymienię przy następnej wymianie oleju i 50 zł w kieszeni.
-
Ja leje Selenie i jak na razie nic się nie dzieje wymieniam co 12 tyś.
-
[MENTION=49088]brzegdolny[/MENTION]
A jak ocenił stan oleju? Po kolorze?
-
Czemu w macie manie z tymi osadnikami olejowymi ???
Spełniają role one tylko przy pierwszych kilku tys. potem maja być rozerwane.
Tak to jest przewidziane.
Wszystko wyłapie filtr .
-
Witajcie Forumowicze !
Czy pomożecie mi wybrać olej? tak tak wiem wszystko jest opisane do instrukcji tez zaglądałam tam jest Selenia Star do silników benz ogólnie a może jest cos bardziej odpowiedniego dla silników TB155 ? a i zapomniałam dodać mam założona inst.gazowa od niedawna jeśli to ma jakieś znaczenie ;)
Oto propozycje:
1. Selenia K 5W-40 ACEA A3/B3
2. Selenia SPORT POWER 5W-40 ACEA C3
3. Selenia STAR 5W-40 ACEA A3/B3
4. Selenia WR 5W-40 ACEA B3/B4
5.Selnie WR Pure Energy 5W-40ACEA C2
6. Motul 8100 X-Clean ACEA C3/A3/B4
Lub totalnie cos innego niz wymienione. i jeszcze jedno pytanie :) a filtry z jakiej firmy polecacie ? Dziękuje za podpowiedzi :)
-
Poz. nr 5. poprawka Selenia 5W-30
-
-
Poczytaj instrukcje obsługi.
Hint-norma Fiata.