Łożysko o ktorym jest mowa znajduje się z tylu , szukam przyczyny dlaczego tak się dzieje
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Printable View
Łożysko o ktorym jest mowa znajduje się z tylu , szukam przyczyny dlaczego tak się dzieje
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
trochę pomieszało sie, z tyłu wystepuje cała piasta z łożyskiem i trzeba wymienić komplet skoro łożysko pracowało na sucho to jest napewno do wyrzucenia
- - - Updated - - -
wszystko się kiedyś zużywa, nic nie jest wieczne. Wyciekający smar spowodowane jest przegrzaniem łożyska albo żle dokręcone albo ze starości
Wykluczasz zacisk ?
trzeba podnieść auto i sprawdzić te koło
Łożysko mogło zostać przegrzane przez zapiekający się lub nie odbijający zacisk. Smar pod wpływem temperatury rozrzedził się i wypłyną na zewnątrz. Sprawdź czy piasta ma luz i czy nie czuć charakterystycznego "chrobotania" podczas obracania piastą. Ewentualnie podjedź na SKP i powiedz, że chciałeś sprawdzić czy Ci łożysko nie huczy.
ale zacisk jak by trzymał to by poczuł ściąganie i że auto hamuje
Andrzej jakby łozysko sie konczyło to uwierz mi żę gość by to słyszał przy jeździe
Z przodu tak ale z tyłu to by musiał dość mocno trzymać żeby było czuć, że hamuje. Wystarczy, że lekko będzie trzymać a to już zrobi swoje. Może być jeszcze kwestia linek od ręcznego, które też lubią zrobić swoje z zaciskiem. Generalnie to przepatrzyłbym całe hamulce z tyłu czy wszystko z nimi ok.
Widać nierównomierne zużycia klocków , z tej strony co jest te łożysko klocki się kończą , z drugiej są ok . Muszę sprawdzić czy są te samej firmy żeby zweryfikować czy zostały w tym samym czasie wymienione , ale skoro taki problem występuje można zakładać że coś w tym jest .
Tym bardziej że jakiś czas temu zaciągnąłem mocniej ręczny i lewarek się strasznie poluzował ( okazało się że pękła linka z przeciwnej strony gdzie problem ze smarem nie występuje ) ale pojeździłem troszeczkę i lewarek wrócił do normy czułem opór jak zaciągałem i tu można się nad tym zastanowić bo może dociągnął ten zacisk i narobiły się takie kwiatki:/
Hm jak było temp 20 + nie dawno to po przejechaniu 300 km zaczęło właśnie strasznie skrzypieć ( jakbym miał zajebistego świerszcza z tyłu ) przy hamowaniu ustępowało , zdarzyło się to raz i rzuciłem okiem na tą sprawę .
Ps. Opisując problemy na tym forum można o wiele więcej dowiedzieć się niż gdybym rozmawiał z mechanikami u mnie , bo w sumie rozmawiałem no to wymiana piasty , ale problem dalej zostałby pytałem czy coś sprawdzi co może być przyczyną a ten na to że to pewnie przez starość się sypie -.-
A dzięki Wam rzuciliście inne światło na sprawę i wiem co robić :)
Będę aktualizował temat jutro odwiedziny na SKP , hm a żeby sprawdzić tłoczek to wystarczy ściągnąć koło i looknać jak pracuje zacisk tak? linki a właściwie linka tak samo ?
Tak czy siak to zamawiać piastę???