U mnie takich objawów niestety nie miał więc ciężko było zdiagnozować problem. Podejrzenia również padały na pompe wtrysk, ale logi z FES'a przy uruchamianiu to wykluczyły.
Printable View
Zalozylem uszczelke pod regulator ciśnienia paliwa na pompie CR bo w ogole jej tam nie bylo (!) i dzis juz zauwazylem ze kapie tam paliwo spod tego. Narazie po 4h postoju zapalila normalnie zobaczymy rano.
No niestety pomomo ze wczoraj odpalila rano bez problemu to dzis widze niby odpala ale dalej kreci te chwile dluzej jakby jej ciężej bylo odpalic. Moze ktos bardziej obeznany ode mnie przeanalizuje te logi co wstawilem w załączniku?
Zrobisz próbę przelewową?
Przygotuje sobie wężyki to pewnie będę musial zrobic
Wczoraj zapalił sie w czasie jazdy gdzies w okolicach 2800 obr check engine. FES pokazał p0191. Zamieszczam jescze raz logi i wykres zrzut z fesa z cisnieniem paliwa ktoś coś wywnioskuje może?
Pozwole sobie jeszcze raz odgrzać sprawę, gdyż pojawiły się nowe fakty a problem nierozwiązany. Dziś podczas jazdy jak dałem mocno jej do końca to wyskoczył check i auto zgasło całkiem. Ale odpaliła normalnie za chwile. Był to też P0919 tylko tym razem zbyt wysoki sygnał. To raz, a dwa podmieniłem po powrocie dziś na próbę pompe paliwa z baku na inną używkę taką samą. Odpaliła alfa też nieco ciężej jak to ostatnio, pochodziła zgasiłem ją i potem już ani razu nie odpaliła kręci i nic. Podłączyłem FES i przy kręceniu rozrusznikiem ciśnienie paliwa komputer pokazuje, że dobija do 80-100 bar około i więcej nie przekracza, motor nie odpala.
- - - Updated - - -
A powinno być 300. Sprawdz regulator ciśnienia paliwa.
Problem rozwiązany. Dla innych na przyszłość: winna okazała się pompa paliwa w baku. Wymieniłem na nową Magnetti Marelli. Jest identyczna jak Bosch, z tym że uwaga! W tej pompie MM w komplecie podwójny kabelek (niebieski i czarny) zakończony z jednej strony dwoma końcówkami "o" a z drugiej kostką do wpięcia w górną obudowę pompy jest odwrotnie 'zbiegunowany' w tej kostce niż w oryginalnym boschu. Jest to kabel zasilający. Na pierwszy rzut oka prawie pewne, że się nie zwróci na to uwagi gdyż oznaczenia na pompie te same, kolory te same wszystko to samo. Sam się walnąłem i zorientowałem dopiero jak po złożeniu nie było w ogóle ciśnienia paliwa (zamiast ciągnąć dmuchała). Także jakby ktoś kiedyś wymieniał pompę, zwłaszcza na inną niż oryginał to zwrócić uwagę. Pompa MM 2x tańsza niż Bosch zobaczymy jak z trwałością.
Generalnie to problem z ciśnieniem paliwa jest jesli trzeba dłużej kręcic