W zimie klima na automacie i nie wiesz czy będzie grzało czy chłodziło. Latem :) tylko chłodzi. Auto z Italii!
Printable View
W zimie klima na automacie i nie wiesz czy będzie grzało czy chłodziło. Latem :) tylko chłodzi. Auto z Italii!
W poprzedniej wszystko działało jak trzeba. Można było zostawić 22 C i nie ruszać w ogóle. Ja podkręcałem tylko wyżej przy wybitnych upałach, żeby nie było dużej różnicy temperatur. W nowej jest porażka.
Mam ustawioną temperaturę na 21 auto i działa spoko. MY2014.
Wysłane z mojego XT1572 przy użyciu Tapatalka
Jak będę jechał na przegląd przy 15.000 km to na pewno to sprawdzę. Już zaopatrzyłem nawet w termometr pokojowy za 4 zł z marketu budowlanego i faktycznie wskazuje 22 stopnie przy klimie ustawionej na 22, ale jest jakoś tak... zimno. Zazwyczaj mam ustawione ok. 25 stopni.
To ja mam mniej ekstremalne doświadczenia. Chyba coś u Ciebie jest nie-halo jednak... Mam ustawione 22-24 teraz, w zależności od humoru, i jest naprawdę dobrze.
W zasadzie jedyne zastrzeżenie jest, gdy jest nieco chłodno, bez słońca/wieczorem to tak do nastawy 25 leci takie słabo ciepłe, dopiero od 26 zaczyna mocniej grzać. Nie mam na myśli srogiej zimy, tylko takie chłodne wieczory ok. 18-20C. Inna sprawa, że ja jestem trochę taki zmarźluch.
ja zimą mam ustawione na 20-21 i teraz latem też. I tak jak piszę - na auto jest ok, a jak wyłączę auto i ręcznie włączę AC to nie chłodzi jak na auto. Natomiast zimą - na ustawieniu ręcznym jest git, ładnie trzyma temperaturę, AC włączam jedynie w deszczu jak mi szyby parują.
Więc nie wiem o co chodzi ;)
Czy ten czujnik jest mocowany tam w taki sposób że mógł się sam przesunąć? Jeśli wcześniej był w tej samej pozycji i działał poprawnie to trochę to dziwne że nagle przestał i wymagał wysunięcia. U mnie ostatnio coś chyba też za często sprężarka się włącza i wyłącza, będę musiał się temu bliżej przyjrzeć -aczkolwiek z klimą u mnie jeszcze nic nie było ruszane/uzupełniane od nowości (poza odgrzybianiem oczywiście)
Czujnik ten działa jako rezystor termometryczny, jeżeli z wiekiem delikatnie popierzyły się na nim opory to będzie to działać mniej rzeczywiście, mój zaczął po prostu zaniżać temperaturę i stąd te problemy. Wysunięcie (czyt. dopływ cieplejszego powietrza) likwiduje problem.
Jeśli mówimy o tym samym przed filtrem to jest to typowy termistor w obudowie , aby go wyciągnąć trzeba go obrócić o 90st w lewo. Właśnie w międzyczasie już go obejrzałem i nie bardzo rozumiem jak mogłeś go wysunąć skoro on jest mocowany tylko w jednej stałej pozycji. Żadnej kostki tam też nie ma , czujnik jest z wiązka na stałe , chyba że nie mówimy o tym samym albo u mnie jest inaczej
Wysunięty w sensie, że jest dalej o 5mm - czyli odkręcony, ale włożony.