-
Quba - czy miałeś takie same objawy?
Mi się wydaje, że to nie ma związku z potencjometrem pedału gazu, bo z moich obserwacji wynika, że efekt podwyższonych obrotów nie zależy od temperatury wnętrza samochodu, a od temp. silnika.
Dodatkowo, potencjometr pedału gazu jest skonstruowany "nadmiarowo", tj. obwody są zdublowane i jeśli są różnice pomiędzy nimi, to ECU wyświetla błąd. Miałem taką sytuację w 156 JTS - poprostu wyskoczył błąd, ale nie pojawiały się inne sktuki uboczne..
-
Mam to samo w swoim TBi. Auto garażowane( w środku 15-20stopni) zazwyczaj. I o dziwo zjawisko występuje kiedy tylko mu się podoba. Przy około 0 stopni trwało to dosłownie parę sekund przy około 15 stopniach , obroty na 1,1 i od 30s-do60s a czasem wcale. Zaglądałem do przepustnicy ale tam ''pachnie'' nowością.
-
Z moich obserwacji, zależy to od temperatury silnika, a ta od tego jak długo samochód stoi w garażu..
Przy 17C (mam teraz tyle w hali garażowej): jeśli samochód postoi pomiędzy 6 a 16 godzin - efekt wystąpi. Jeśli postoi krócej: temp silnika będzie wyższa od "progowej" to efekt nie wystąpi, jeśli samochód postoi w garażu powyżej 16 godzin, to temp. silnika będzie niższa i efekt również nie wystąpi...