-
Odcinka to znak, że za pożno wbiłeś kolejny bieg i w prypadku TS to skrzynia obrywa w tym momencie a zdarza się iż po paru takich manewrach mechanizm różnicowy się rozpada :D
Ogólnie zadbany silnik serwisowny na bieżąco można katować i nic mu nie będzie. Ja miałem w 1,4 zapuszczony silnik i korba wyszła przy ok 3500 obr ;P.
Teraz jest od paru dni 2,0 zalany olejem 10w40 polsyntetyk i ne zamierzam mu odpuszczać :)
Co prawda olej zalany tylko w celu wyplukania silnika który 7 msc stał więc zrobie tys km i zmieniam olej na motula 10w60 :)
-
Mongoose - nie wiem jak u Ciebie w 147 może masz 5-cio biegową skrzynię ,ale w 166 2.0 TS mam 6-cio stopniową skrzynie biegów i uwierz ,że w trasie na autostradzie potrafi popierdzielać 200km/h i jakoś nic się złego nie dzieje .A jeżdżę już nią od 4-ch lat ,więc proszę nie pisz głupot ,że jazda pwyżej 140km/h nie ma zastosowania ,chyba że opierasz to na swojej 147 1.8 Ts. Kolega Marcin166 ,założyciel tematu jednak ma 166 2.0 Ts a to różnica .
-
Ale bzdura już 1,8 czy 2,0 w 145 przyjemnie lata w ok 180-210 na trasie :)
Dbać o o silnik wymieniać części eksploatacyjne na czas a nie jak zacznie stukać i będzie oki
-
Jak sie ustrzec obrocenia panewki w 2.0 T.S? To proste kup V6 :D