nie ma sensu uturbianie samochodu gdy z silnikiem jest cos nie tak przeciez to oczywiscte
Printable View
widze że prościej i taniej kupić QV niż uturbić boxera bo co za turbina musiała by być żeby z 1.4 lub 1.6 osiągnąć moc 150 KM
Moc jak moc.... ale będziesz miał większy moment obrotowy, a to właśnie on daje największą frajdę :P
Może taniej by było załozyć kompresor.
najprostsza sprawa to kupic subaru legacy z lat 1990=1994 z silnikiem 2.0turbo i zrobić przekładkę zyskamy 200KM napęd na 4koła i niezawodność japończyka ja tak postanowiłem zrobić z swoja jak narazie po przymiarkach muszę zlikwidować zapasowe koło i zbiornik paliwa przełożyć z subaru koszt auta to miedzy 200-1000euro subaru w zależności jak blacha i jak utrzymane po pomiarach przyjdzie czas na przerabianie mocowań zawieszenia adoptowania całych chamólców układu kierowniczego ,elektryki,drążka biegów i kratki na masce wlot do interccolera poza tym układ wydechowy zawieszenie przednie , trzymanie silnika skrzyni ma sanki także tylnie zawieszenie jedynie z tylu akceptacja kolumn do nadwozia cale z subaru wspawane będą potem wyjdzie o ile będę musiał poszerzyć karoserie troche pracy jest ale będę posiadał jedyny egzemplarz na swiecie:P
Spawa nie jest prosta najlepiej zakuc silnik a wiec idziemy w koszty.Kolejna sprawa to uklad napedowy moze miec problemy z przekazaniem mocy a wiec kolejne koszty...
Co do swapa z Subaru hmmm ''sprzeciwianie sie naturze'' Alfa musi byc Alfa...
Brak mocy to nie problem Brytyjska firma AH Motorsport zajmuje sie Boxerami z 1.7 robi 2.0.Pozostajemy wtedy przy wolnosacym silniku zarazem unikajac przykrego Turbo Laga a koszty te same mozliwe ze mniejsze...
tylko jednostka alfy jest awaryjna i taka pozostanie a jak chce wolnossąca moze zarzucić z wersji bez turba 2,0-2,5litra i sa to jednostki bardzo mało awaryjne
Na filmiku ponoć przyspieszenie uturbionego boxera 1.7 16v w AR 145. I ponoć legitymuje się mocą 250KM...
http://www.youtube.com/watch?v=kUmIyRYVSaY
temat zamkniety alfa idzie na czesci zakupilem honde crx 2gen b16a1 150KM 1.6 16v vtec i jestem zadowolony tylko lac i jechac zero zmartwien ze cos padnie:)