-
Wczoraj sprawdzałem pracę wentylatora przy włączonej AC, u mnie po jej włączeniu wiatrak działa cały czas na 1 biegu i włącza 2 co jakiś czas. Dobite mam 550 gram czynnika + olej, jutro jadę sprawdzić czy MES nie oszukuje z ciśnieniem. Jeśli nie to sprawdzimy czy na 460 gramach będzie ten sam efekt.
-
Niestety nie pamietam producenta mojej zatartej sprezarki niemniej jednak stanela kompletnie i nic jej nie bylo w stanie ruszyc. Najbardziej interesujace bylyby pomiary osob, ktore posiadaja auto z kontrolerem wentylatora, a nie rezystorami- regulacja obrotow jest wtedy plynna i juz wiemy ze wentylator nie startuje z klima od razu (przynajmniej nie jest to jedyny warunek...). I MES i FES mierza wartosci prawidlowo z czujnika cisnienia o ile sam czujnik dziala prawidlowo. Moje wartosci: klima pracujaca na postoju: 19bar klima chodzaca przy jezdzie od 30kmh w gore: 9-11bar. Klima wylaczona, uklad wystudzony: 5bar. Testy robione przy 460g i 360g czynnika dla eksperymentu, wyniki sa bardzo podobne. Uklad po kapitalnym remoncie. Nie spoczne do momentu kiedy nie bede mial pewnosci, iz te 19bar jest prawidlowe, bo mam watpliwosci... :)
Druga sprawa: glos wiertarki, ktory wystepuje przy najmniej u mnie po zdjeciu nogi z gazu/odciazeniu silnika. Mialem to przed zatarciem i p remoncie klimy. Wiecie moze, gdzie jest ta rurka, ktora wibruje i halasuje?
Pozdrawiam
Konrad
-
A głoś wiertarki to czasem nie jest spowodowany tym że mało jest czynnika??
-
Potwierdzam, przeczytałem wiele tematów, gdzie za głośną pracę klimy odpowiadała za mała ilość czynnika. Nie wiem jak u Was, ale w TBi, zamiast 460g ma być 550g.
-
2 załącznik(i)
Dzisiaj postanowiłem porobić logi. Temperatura zewnętrzna 30 stopni, klima 22 stopnie AUTO. Co prawda mogłem dodać jeszcze prędkość pojazdu to może by było widać przy jakiej jak zbija ciśnienie. Wiatrak pracuje, na postoju dochodzi do 19 bar, ale więcej już nie. W czasie jazdy jak kolega mówił ciśnienie spada dosyć znacznie. Mam moduł nie rezystor.
Załącznik 204108
Załącznik 204109
Dźwięku wiertarki nie mam. Miałem na początku jak miałem jakieś 150 g gazu. Dobili mi do 460 g i jest ok.
-
Jak pisałem wcześniej miałem dobite 550g i coś się działo z ciśnieniami, wczoraj odessano ok 80-90g i co ciekawe z pomiarów MESem i manometrami podłączonymi do układu ciśnienie w nim w trakcie pracy nie przekroczyło 19bar na postoju. Po wyłączeniu klimy MES wskazuje ok 7 bar a zegary równe 6 (po 10 minutach od wyłączenia klimy). Co ciekawe MES zawyża ciśnienie o ok. 0,5 do 1 bara w stosunku co do zegarów wpiętych w układ. Nie zauważyłem żeby gorzej chłodziła po odessaniu czynnika i w moim odczuciu AC działa b.dobrze.
Niestety nawet po odessaniu do ok 460g wiertarka co jakiś czas się pojawia. Skoro to nie ilość czynnika jest problemem to pytanie gdzie jest przyczyna wiertarki? Nr oem mojego kompresora to 50510966 - niestety nie mogłem znaleźć info o producencie (kiepski dostęp).
-
To możę warto dobić po środku i dać jakies 500g czynnika i wiertarka powinna ustąpic
-
W temacie wiertarki dowiecie się więcej z innego tematu na forum.
Ale widzę, że kolejny użytkownik ma w okolicy 19 bar na postoju. Nie możemy mieć wszyscy uszkodzonej klimy. Może w ASO by się można było dowiedzieć więcej jakie są prawidłowe ciśnienia w układzie.
-
2 załącznik(i)
Zamieszczam moje logi z dzisiaj:
temp. zewn.: +28
temp. nast. nawiewu: +22
0 - 60 sek. - silnik wyłączony, klimatyzacja OFF
61 - 400 - wolne obroty, klimatyzacja ON
400 - 1100 - jazda po mieście, klimatyzacja ON
1100 - 1200 - wolne obroty, klimatyzacja OFF
Powyżej 15 barów załącza się 2 bieg klimatyzacji i działa do momentu spadku ciśnienia poniżej 12 barów
Załącznik 204502
Załącznik 204504
-
I to sa "normalne" wartosci! Tak tez podaje elearn. Tylko Ty masz samochod z 2007, z rezystorami, a nie z modulem wiatraka... Z modulem wiatraka regulacja na postoju jest na poziomie 19bar. Mam nadzieje, ze wloscy inzynierowie przeliczyli to dokladnie :) Najwazniejsza wiadomosc jest taka, ze jak macie auto z modulem i gosc od klimy Wam wciska ze wiatrak nie dziala to absolutnie nic to nie znaczy bo tak ma byc (przynajmniej przez kilkanascie -kilkadziesiat sekund)