nie, przy gaszeniu silnika nic nie słychać, tylko podczas przyśpieszania na niskich obrotach i przy odpuszczaniu gazu (hamowaniu silnikiem)
Printable View
nie, przy gaszeniu silnika nic nie słychać, tylko podczas przyśpieszania na niskich obrotach i przy odpuszczaniu gazu (hamowaniu silnikiem)
Robiłeś już coś ze skrzynią, łożyska, sprzęgło, dwumas itd?
Kolego, sprawdź czy ten dźwięk występuje przy całkowicie wyłączonym nawiewie. U mnie miałem "świergotanie" przy przyśpieszaniu lub hamowaniu. Hałasował wentylator dmuchawy, który jest z prawej strony pod schowkiem. Wystarczyło wyjąć, rozebrać, wyczyścić z opiłków i kurzu i puścić kilka kropelek oleju silikonowego na silniczek.
Ze skrzynią, sprzęgłem etc nic jeszcze nie robiłem. Wentylatory itp odpadają wydaje mi się ze będzie to cos ze sprzęgłem. Dźwięk sie nasilił, auto idzie we wtorek do mechanika. Zobaczymy co powie
U mnie było takie koło pasowe na alternatorze ze sprzęgłem. Jak to sprzęgło się zatarło, to też było słychać takie świergotanie przy ruszaniu z miejsca na wolnych obrotach. Po wymianie tego koła wszystko ustało. Usterka ciężka do zdiagnozowania, Ja cały czas myślałem, że to jakaś guma w którejś poduszcze silnika. Dopiero jak alternator padł, to zobaczyłem, ze to sprzęgło jest zatarte.
Panowie Alfa odebrana od mechanika. Winowajcom wszystkich tych dźwięków i brzęków było urwane mocowanie wydechu :) wystarczyło zespawać:) nastawiałem się na naprawy rzędu 3tys zł a wyszło 50zł :D